Τζάκι ή θέρμανση; Πόσα θα πληρώσεις φέτος τον χειμώνα

Πολύ περισσότερο καλοκαίρι παρά φθινόπωρο θυμίζει ο καιρός στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες, παρά το γεγονός ότι διανύουμε την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη. 

Μπορεί ο καιρός να μας ξεγελάει, ωστόσο ο χειμώνας είναι πολύ κοντά και αρκετοί είναι αυτοί που σπεύδουν να μεριμνήσουν για τη θέρμανση του σπιτιού

τους. 

Τρόποι θέρμανσης υπάρχουν αρκετοί, ωστόσο κυρίαρχοι είναι η θέρμανση πετρελαίου και τα τζάκια, κυρίως στις ορεινές περιοχές. 

Μιλώντας στο SigmaLive ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Ανδρέας Χρίστου, ανέφερε ότι οι τιμές στην αγορά για τα καυσόξυλα, κυμαίνονται από 80-130 ευρώ ανά χωρικό κυβικό μέτρο, με την τιμή να είναι ανάλογη της ποιότητας. 

Τα καυσόξυλα από πεύκο, για παράδειγμα, είναι φθηνότερα, με τις τιμές στα πλατύφυλλα, όπως η ελιά, η αμυγδαλιά και η χαρουπιά, να είναι μεν πιο ακριβές, ωστόσο έχουν καλύτερη αποδοτικότητα αλλά και λιγότερο καπνό.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μέση τιμή κυμαίνεται στα 830 ευρώ τον τόνο. 

Συνήθως ένα σπίτι, ανέφερε ο κ. Χρίστου, χρειάζεται περίπου ενάμιση τόνο πετρελαίου θέρμανσης που μεταφράζεται σε πέντε χωρικά κυβικά μέτρα καυσόξυλου που κοστίζουν γύρω στα 700 ευρώ. 

Όπως ανέφερε, ήδη αρκετοί έχουν αρχίσει να προμηθεύονται καυσόξυλα για να είναι προετοιμασμένοι. 

Πλέον αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν ξυλόσομπες, οι οποίες μπορούν με λιγότερα καυσόξυλα να ζεστάνουν τον χώρο, είπε ο κ. Χρίστου.  

Οδηγίες και προφυλάξεις για άναμμα τζακιού από την Πυροσβεστική Υπηρεσία:

-Μην το ανάβετε με εύφλεκτα υλικά 

-Μην το αφήνετε αναμμένο χωρίς επίβλεψη 

-Μη βάζετε πολλά ξύλα στη φωτιά 

-Χρησιμοποιείτε πάντα την προστατευτική γρίλια 

-Καθαρίζετε τακτικά την καπνοδόχο

-Μην τοποθετείτε καθρέφτες πάνω από το τζάκι 

-Μην αφήνετε ανεπιτήρητα ηλικιωμένα ή νεαρά άτομα κοντά στο τζάκι

Keywords
Τυχαία Θέματα