Τσίπρας: Ελλάδα και Βουλγαρία είναι πυλώνες σταθερότητας

Ελλάδα και Βουλγαρία είναι πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης, τόνισαν κατά τις κοινές δηλώσεις τους, μετά το τέλος της Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Μπόικο Μπορίσοφ.

Συμφώνησαν, όπως είπαν, σε περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος αυτός και να εμπεδωθεί η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ειρήνη και η ανάπτυξη της περιοχής καθώς η ευημερία των δύο λαών.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε τις βαθιές ρίζες φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, παρά τις διαφορές που κατά καιρούς είχαν, και εκτίμησε ότι μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο εποικοδομητικής συνεργασίας, την οποία χαρακτήρισε επιτακτικότερη από ποτέ άλλοτε με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, κάνοντας ειδική μνεία σε αυτές στην Τουρκία, και χαρακτήρισε τη Βουλγαρία «στρατηγικό εταίρο».

Ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, καθώς η ευρύτερη περιοχή βιώνει τρεις παράλληλες κρίσεις: την οικονομική, την προσφυγική και την κρίση ασφαλείας, με την τελευταία να μην έχει αγγίζει Βουλγαρία και Ελλάδα ως πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας. Πρόσθεσε ότι η περαιτέρω σύσφιγξη της διμερούς συνεργασίας θα διασφαλίσει ότι αυτό θα συνεχιστεί. Επίσης, ευχαρίστησε τη Βουλγαρία που στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και στην προσφυγική και στην οικονομική κρίση, και προσκάλεσε τον Βούλγαρο ομόλογό του να επισκεφτεί την Ελλάδα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατά τις συναντήσεις που έγιναν, αλλά και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Βούλγαρο ομόλογό του συζήτησαν για την ανάγκη για εποικοδομητικά projects σε οικονομία, ενέργεια, μεταφορές, εμπόριο, τουρισμό. Ειδικότερα συζήτησαν για τη σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στα εμπορικά λιμάνια Μπουργκάς και Αλεξανδρούπολη, την ένωση Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας, τη σύνδεση του ΤΑΡ με Βουλγαρία μέσω του IGB, την κατασκευή του σταθμού αναδιανομής LNG στην Αλεξανδρούπολη, την επέκταση συναλλαγών για αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, την αύξηση τουριστικών ροών - φέτος εκτιμάται ότι θα μεταβούν άνω του ενός εκατομμυρίου τουρίστες από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, με αντίστοιχη αύξηση Ελλήνων τουριστών στη Βουλγαρία, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Ο κ. Μπορίσοφ, από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν πολλά μαζί εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με μια «ευέλικτη πολιτική προς όφελός τους». Συμπλήρωσε ότι σε περιόδους κρίσης, όπως σήμερα, οι δύο χώρες βρίσκονταν πάντα η μία στο πλευρό της άλλης, γιατί η περιοχή χρειάζεται σταθερότητα, και ανέφερε ότι παρά το ότι οι Κυβερνήσεις των δυο χωρών προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, συμφωνούν στα ζητήματα κρίσιμης σημασίας. Επίσης προανήγγειλε ότι οι δύο χώρες θα διοργανώσουν συναντήσεις το Σεπτέμβριο με τους αγρότες και τα συνδικάτα για να μην υπάρχουν προβλήματα στα σύνορα.

Οι δύο πλευρές προχώρησαν σε υπογραφή σειράς συμφωνιών, αποδίδοντας μεγαλύτερη σημασία στην ενεργειακή συνεργασία. Οι συμφωνίες αφορούν την Κοινή Διακήρυξη της Τρίτης Συνόδου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, την Κοινή Διακήρυξη για ενεργειακή συνεργασία, το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα του Τουρισμού για την περίοδο 2016-2018, καθώς και το Εκτελεστικό Πρόγραμμα Μορφωτικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας για την περίοδο 2016-2018 (Παιδεία-Επιστήμη- Πολιτισμός).

Οι κύριοι Τσίπρας και Μπορίσοφ υπογράμμισαν τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας λέγοντας ότι αναδεικνύεται στο κομβικό πεδίο των διμερών σχέσεων, με τον πρώτο να κάνει ειδική αναφορά στην κατασκευή του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου IGB ως τμήματος του κάθετου διαδρόμου, εκτιμώντας ότι πρόκειται για έργο προτεραιότητας που θα ενισχύσει τη θέση των δύο χωρών στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με πολλαπλά οφέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ιδιαίτερα έμφαση δόθηκε και στη διαχείριση των φραγμάτων που βρίσκονται στο βουλγαρικό έδαφος, προκειμένου να αποφευχθούν οι πλημμύρες στον Έβρο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα