Τσίπρας: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

«Η Ελλάδα έχει και θα έχει αταλάντευτα μια εξωτερική πολιτική που θα βάζει σε προτεραιότητα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, με αφορμή και το Barbaros. «Αυτό έγινε και στην προκειμένη περίπτωση που προβήκαμε σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο», σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι δεν θέλει να δώσει

μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα από αυτές που πραγματικά έχει. Τόνισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι κομμάτι και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ανέφερε ότι στο περιθώριο της Συνόδου συνομίλησε με άλλους ηγέτες για την προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο που τον ενημέρωσαν ότι σκοπεύουν να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη έως το τέλος του έτους, προκειμένου να συζητήσουν κυρίως το Συριακό με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και με τη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μήνυμα που έχει εκπέμψει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία ήταν απολύτως σαφές στη Σύνοδο του Μαρτίου: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψουμε μέσω της καλλιέργειας έντασης να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Ο κ. Τσίπρας είπε σε ό,τι τον αφορά πως είναι πρωτεργάτης της προσπάθειας να υπάρξουν γέφυρες, διάλογος, δίαυλοι επικοινωνίας. «Στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα