Τσεντένο: Μέρα γιορτής η σημερινή, μια νέα φάση για την Ελλάδα

"Σήμερα είναι μια τέλεια μέρα για να εορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup, σηματοδοτώντας μια νέα φάση για την Ελλάδα και το Ευρώ", δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και ταυτόχρονα Πρόεδρος του ΔΣ του ESM Μάριο Τσεντένο, προσερχόμενος στην ετήσια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. "Η συμβολή του ESM

υπήρξε καθοριστική στην περαιτέρω ισχυροποίηση του ευρώ και δεν είναι τυχαίο που το Eurogroup σχεδιάζει τη μετεξέλιξή του", συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Τσεντένο. Ο Πρόεδρος συναντήθηκε νωρίτερα με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ, για να προετοιμάσει τη συνεδρίαση, ενώ χθες είχε προπαρασκευαστικές επαφές με τους νέους Υπουργούς Οικονομικών της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Από το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως, στο Λουξεμβούργο, η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, σε επίπεδο εκπροσώπων Υπουργείων Οικονομικών, με στόχο να προετοιμάσει την απόφαση για την ολοκλήρωση της 4ης ελληνικής αξιολόγησης, την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, την ονομαζόμενη και "μέταμνημονιακή εποπτεία", την έγκριση του ελληνικού προγράμματος αναπτυξιακής στρατηγικής και τη φόρμουλα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ και τα όσα εξήγησαν στον Τύπο τρεις κοινοτικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, η απόφαση θα περιέχει δύο προϋποθέσεις για τη βιώσιμη έξοδο της Ελλάδας στον αυτόνομο δανεισμό: Την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και τη διασφάλιση τήρησης των μεταρρυθμίσεων.

“Κάθε πακέτο που θα αποφασιστεί, πρέπει να δουλεύει για τις αγορές, να είναι αξιόπιστο στα μάτια των αγορών, αλλά και στα μάτια των δανειστών που θέλουν διασφαλίσεις ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον ορθό δρόμο, να δουλεύει όμως και για την ίδια την Ελλάδα και τους πολίτες της”, ανέφερε συγκεκριμένα αξιωματούχος της Κομισιόν.

Ενημέρωσε, μάλιστα, ότι “κάποια από τα μέτρα για το χρέος θα εκτελεστούν αργότερα και θα βασίζονται στην πολιτική εκτέλεση των συμφωνηθέντων”. Εξήγησε, όμως, ότι μιλάει μόνο για τα 4 δισ. των ANFAS για τα 4 πρώτα χρόνια μετά το πρόγραμμα (0,6% του ΑΕΠ) και τόνισε ότι τα υπόλοιπα μέτρα θα εκτελεστούν πριν από την 20η Αυγούστου. Τόνισε δε ότι η αιρεσιμότητα αυτών των μέτρων δεν θα ενοχλήσει τις αγορές.

Η Κομισιόν, τέλος, θα λάβει την απόφαση για την υπαγωγή της Ελλάδας στην “Ενισχυμένη Εποπτεία” του ‘διπλού πακέτου” του ευρωπαϊκού εξαμήνου και την παρακολούθηση επί των μακροοικονομικών ανισορροπιών, και θα περιέχει αξιολογήσεις ανά τρίμηνο που θα υποβάλλονται προς το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο και θα είναι βαρύτερη ως διαδικασία από ό,τι, για παράδειγμα, της Κύπρου, αλλά και ταχύτερη σε ό,τι αφορά την απαίτηση για πιθανά πρόσθετα μέτρα. Στις αξιολογήσεις θα μετέχει κανονικά και το ΔΝΤ.

To τελικό ύψος της δόσης θα είναι τέτοιο που θα ανεβάζει το δημοσιονομικό μαξιλάρι στα περί τα 20 δισ. ευρώ και θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας ως το 2020, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στις αγορές για τη διασφάλιση της Ελλάδας.

Αν το Eurogroup περιλάβει στη απόφασή του μεγάλες επεκτάσεις δανείων του ESM, τότε το περιθώριο για άλλες χρήσεις μειώνεται, τόνισε ο Αξιωματούχος.

Σε ό,τι αφορά την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, τόνισε ότι παραμένει στο τραπέζι, στη βάση της απόφασης του Eurogroup από τον Μάιο του 2016. Εξήγησε ότι παρομοίως είναι στο τραπέζι και η αποπληρωμή των δανείων της ΕΚΤ και των διμερών δανείων, τόνισε όμως ότι είναι καλύτερο για την εξέλιξη του χρέους να πληρωθούν τα δάνεια προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με διοχέτευση των μετρητών μέσω της Ελλάδας και όχι απευθείας στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Το ΔΝΤ είναι απίθανο να ενεργοποιήσει την επί της αρχής χρηματοδοτική του γραμμή για την Ελλάδα, λόγω έλλειψης χρόνου, εκτιμά ο Επίτροπος Μοσκοβισί, μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες ο Ολιβιέ Μπαγί, επικεφαλής του Γραφείου του αρμοδίου για την οικονομία Επιτρόπου.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ολιβιέ Μπαγί, μιλώντας σε σεμινάριο της Γενική Διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν, είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να δώσει το ΔΝΤ το “πράσινο φως” για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και να ακουστεί αυτή η θετική είδηση στις αγορές.

Ο ίδιος σημείωσε ότι “κανείς δεν ζητά πιστωτική γραμμή στο Eurogroup και αυτό περιλαμβάνει και τους Γερμανούς. “Κανείς που μίλησε με τον Μοσκοβισί δεν το θεωρεί πιθανό σενάριο”, εξήγησε ο Ολιβιέ Μπαγί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα