Τσαβούσογλου: Η Αγία Σοφία δεν είναι κοινός οίκος, είναι τζαμί

«Η Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκε το 1453. Η Αγία Σοφία ήταν τζαμί επί 481 χρόνια. Και μουσείο 86 χρόνια. Αυτό είναι ζήτημα κυριαρχίας της Τουρκίας», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην κοινή συνέντευξη τύπου με την Ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών, ζητώντας και από την Ελλάδα να το δεχτεί, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

«Άλλες χώρες, όπως και η Ισπανία, δέχτηκαν ότι η Αγία Σοφία αποτελεί θέμα κυριαρχίας της», είπε ο Τσαβούσογλου. «Πρέπει

να το αποδεχτεί και η Ελλάδα», τόνισε.

Στη συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ΕΕ ότι είναι προκατειλημμένη και υποστηρίζει τον Χαφτάρ και τιμωρεί την κυβέρνηση της Λιβύης.

Ο Τούρκος υπουργός αντέδρασε έντονα στον όρο «κοινός οίκος» πολιτισμών και θρησκειών που χρησιμοποίησε η Αράνχα Γκονζάλες, λέγοντας ότι η Αγία Σοφία είναι μόνο τζαμί κι όχι οίκος για άλλες θρησκείες.

«Αν εννοεί (η Ισπανίδα ΥΠΕΞ) στο να είναι ανοιχτή ώστε να μπορούν όλοι να την επισκέπτονται (την Αγία Σοφία), εντάξει. Αλλά αν θέλει να πει ότι η Αγία Σοφία που άνοιξε πάλι ως τζαμί, ως Μέγα Τζαμί, για λειτουργία, ότι είναι ένας χώρος λατρείας και για άλλες θρησκείες, εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό. Η Αγία Σοφία είναι τζαμί από το 1453. Για μία συγκεκριμένη περίοδο, 86 χρόνων, έγινε τζαμί, αλλά από το 1453 είναι τζαμί. Αλλά αν λέει ότι με την επαναλειτουργία της σήμερα ως τζαμί, ότι έχει ανοίξει παράλληλα κι ως τόπος λατρείας και για άλλες θρησκείες και δόγματα, τουλάχιστον έτσι το άκουσα εγώ από τη διερμηνεία και το λέω να διορθωθεί, αυτό δεν είναι δυνατόν. Αλλά θα την προστατεύσουμε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων και των εικόνων, μαζί με ό,τι άλλο υπάρχει μέσα και αν εννοείτε ότι μπορεί να είναι ανοιχτή για επίσκεψη προς όλους, τότε συμφωνώ».

Διαβάστε επίσης:

Πυρετός για τη Σύρτη:Η ετοιμότητα της Αιγύπτου και ο «3ος» δρόμος της Τουρκίας

Keywords
Τυχαία Θέματα