Τραγουδίστριες κατηγορούν τον πρόεδρο των Grammy για σεξισμό

Η τραγουδίστρια Λορντ ένωσε τη φωνή της με αυτές που επικρίνουν τον πρόεδρο της Εθνικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών Ηχογράφησης των ΗΠΑ, Recording Academy, διοργανώτριας των Grammys Awards, μετά τη δήλωσή του ότι οι γυναίκες καλλιτέχνες πρέπει "να ανεβάσουν ταχύτητα".

Μετά την τελετή απονομής των Grammy που διοργανώθηκε την Κυριακή στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος Νιλ Πορτνάου, δήλωσε ότι "οι γυναίκες που έχουν τη δημιουργικότητα στην καρδιά και στην ψυχή τους, που θέλουν να είναι μουσικοί, μηχανικοί, παραγωγοί και να ανήκουν σε αυτή τη βιομηχανία σε επίπεδο στελεχών, πρέπει να ανεβάσουν ταχύτητα". Αναφερόταν στο γεγονός ότι ελάχιστες γυναίκες βραβεύτηκαν στην 60ή φετινή διοργάνωση.

Στις βασικές κατηγορίες, όπως αυτές της ποπ, της ροκ, της R&B, της ραπ ή της κάντρι, δηλαδή σε 20 συνολικά κατηγορίες, ένα μόνο βραβείο δόθηκε σε γυναίκα ή γυναικείο συγκρότημα. Η 21 ετών Καναδή Αλέσια Κάρα απέσπασε το βραβείο της "Αποκάλυψης της χρονιάς", το οποίο δίδεται στον καλύτερο νέο καλλιτέχνη.

Τα σχόλια του Νιλ Πορτνάου ήχησαν πολύ άσχημα, κυρίως στ' αφτιά της τραγουδίστριας Πινκ που είναι γνωστή φεμινίστρια. "Οι γυναίκες ανεβάζουν ταχύτητα από τα βάθη των αιώνων", έγραψε σε ανοικτή επιστολή της στον Πορτνάου, την οποία ανάρτησε στο λογαριασμό της στο Twitter. "Θα δείξουμε στην επόμενη γενιά γυναικών και κοριτσιών, αγοριών και ανδρών τι σημαίνει να είναι ίσοι και τι σημαίνει να είναι δίκαιοι".

Η 60ή τελετή απονομής των μουσικών βραβείων Grammy σηματοδότησε την αρχή ενός κινήματος υπέρ μιας μεγαλύτερης γυναικείας εκπροσώπησης στη μουσική βιομηχανία. Οι τραγουδίστριες Λέιντι Γκάγκα, Κίσα, Τζανέλ Μονά, Σίντι Λόπερ, Καμίλα Καμπέγιο δεσμεύτηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής να εργαστούν για τον σκοπό αυτό.

Μετά την Πινκ, η τραγουδίστρια Κέλι Κλάρκσον αποκάλεσε τον Νιλ Πορτνάου "διαταραγμένη ψυχή", παραπέμποντας τον, με χιούμορ, στο νέο της άλμπουμ "Meaning of Life" που κυκλοφόρησε στις 20 Οκτωβρίου.

Η Βανέσα Κάρλτον, γνωστή για την επιτυχία της "A Thousand Miles", κάλεσε τους χρήστες του Διαδικτύου να υπογράψουν αίτημα για την παραίτηση του πρόεδρου της μεγαλύτερης επαγγελματικής μουσικής οργάνωσης στις ΗΠΑ. Ήδη, οι υπογραφές ξεπέρασαν σήμερα το όριο των 10.000 που είχε οριστεί.

Υποψήφια στην κατηγορία του άλμπουμ της χρονιάς, η Λορντ αγόρασε μια ολόκληρη σελίδα στην εφημερίδα The New Zealand Herald στο φύλλο της Τετάρτης για να ευχαριστήσει το κοινό της. "Ευχαριστώ, επίσης, που πιστεύετε στις γυναίκες μουσικούς. Δημιουργείτε ένα υπέροχο προηγούμενο!" έγραψε η 21 ετών καλλιτέχνης.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα