Τουρκικό ΥΠΕΞ: Οι κινήσεις Κογκρέσου ΗΠΑ βλάπτουν τις σχέσεις των δύο χωρών

Τις σχέσεις Τουρκίας -ΗΠΑ βλάπτουν οι κινήσεις του Κογκρέσου των ΗΠΑ, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας αποτελεί έλλειψη σεβασμού απέναντι στην Άγκυρα.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “γνωρίζουμε με ποιά κίνητρα έγινε αποδεκτό στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ το νομοσχέδιο που

προβλέπει μέτρα εναντίον της χώρας μας εξαιτίας της Επιχείρησης Πηγή της Ειρήνης και του συστήματος S400. Ο λόγος είναι η βαθιά απογοήτευση η οποία πηγάζει από το βαρύ χτύπημα που πετύχαμε ενάντια στο σχέδιο που ετοιμάζεται με προσοχή εδώ και πολύ καιρό”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα τα δύο σώματα του Κογκρέσου τα οποία κάνουν κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης και στηρίζονται από γνωστούς κύκλους που αντιτίθενται στην Τουρκία, αποτελούν μια νέα ένδειξη της έλλειψης σεβασμού στις κυρίαρχες αποφάσεις μας σε σχέση με την ασφάλειά μας. Αυτές οι αποφάσεις δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο από το να βλάπτουν τις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Προστίθεται ακόμη πως "αντιδράσαμε αναλόγως και σε μια παρόμοια πρόταση που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 29 Οκτωβρίου. Αυτή τη φορά, το νομοσχέδιο που προσπαθεί η Γερουσία να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη δείχνει ότι δεν θέλει να καταλάβει τις εξηγήσεις μας".

“Καλούμε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση, η οποία δεν θα βλάψει τους κοινούς στόχους οι οποίοι τις προηγούμενες βδομάδες έχουν επιβεβαιωθεί σε ανώτατο επίπεδο προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των σχέσεων Τουρκίας - ΗΠΑ και να κινηθεί με σύνεση”, σημειώνεται. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα