Τουρκικά ΜΜΕ: Οι Έλληνες απειλούν το ‘Μπαρμπαρός’

Η Ελλάδα απειλεί το ‘Μπαρμπαρός’ σύμφωνα με τον τουρκικό, κυρίως εθνικιστικό, τύπο της Τουρκίας, ενώ επιμένει ότι η φρεγάτα ‘Νικηφόρος Φωκάς’ συνεχίζει να παρεμποδίζει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο στα ανοιχτά της Κύπρου.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και χθες η ελληνική

φρεγάτα πέρασε τόσο ‘ξυστά’ από το ‘Μπαρμπαρός’, που είχε ως αποτέλεσμα τα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου, που κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια, να μην μπορούν να λειτουργήσουν και το ‘Μπαρμπαρός’ να μην μπορεί να προβεί σε κανέναν ελιγμό». Πρόκειται –σύμφωνα με τη ‘Γενί Σαφάκ’- για έναν ‘ηλεκτρονικό πόλεμο’ που έχει εξαπολύσει πλέον το ελληνικό πολεμικό ναυτικό ενάντια στο ‘Μπαρμπαρός’, προσεγγίζοντάς το τόσο κοντά με σκοπό να προκαλέσει ζημία στα συστήματά του.

Η ενέργεια της φρεγάτας ‘Νικηφόρος Φωκάς’ να περάσει τόσο κοντά από το ‘Μπαρπαρός’ καταγράφηκε από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας ως ‘έντονα εχθρική και προκλητική’ και για το λόγο αυτό η Τουρκία θα απευθυνθεί στα ΗΕ και το ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.

Ως εκ τούτου, η δύναμη του τουρκικού στόλου στην περιοχή αυξήθηκε και βρίσκεται πλέον σε συνεχή επαγρύπνηση, όπως αναφέρει η ‘Γενί Σαφάκ’. Μετά τη φρεγάτα ‘Κερασούς’, κατέπλευσε στην περιοχή και η φρεγάτα ‘Γκαζίαντέπ’, με αποστολή να προστατεύσει το ‘Μπαρμπαρός’ αλλά και να απεμπολήσει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο. Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, σύμφωνα πάντα με την τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, παρακολουθεί ψύχραιμα τις εξελίξεις προκειμένου να μην προκληθεί ένταση αλλά παράλληλα είναι έτοιμο να προχωρήσει και σε πιο αποφασιστικά βήματα. «Θα δοθεί άμεσα απάντηση σε περίπτωση απειλής», είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο στρατός της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, τόσο η ‘Γενί Σαφάκ’ όσο και αρκετά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας ‘προαναγγέλλουν’ ακόμη και προβοκάτσια της Ελλάδας εναντίον του ‘Μπαρμπαρός’, με αφορμή δημοσίευμα της ιστοσελίδας militaire.gr, που ‘απαντά’ στο σύμβουλο του Τούρκου προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ.

Σύμφωνα με το militaire.gr, «τον Οκτώβριο του ’92 συνέβη ένα απίστευτο δυστύχημα στο Αιγαίο που συντάραξε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Κατά την καθιερωμένη νατοϊκή άσκηση Display Determination, oι επιτελείς του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Σαρατόγκα, πραγματοποίησαν εικονική εκτόξευση του πυραυλικού συστήματος Sea Sparrow εναντίον του τουρκικού αντιτορπιλικού ‘Μουαβενέτ’. Τότε έγινε το απίστευτο. Είτε από μηχανικό πρόβλημα, είτε σειρά λαθών και παρανοήσεων στην εκτέλεση της διαταγής, αντί των εικονικών εκτοξεύσεων, βλήθηκαν δύο «ολοζώντανοι» πύραυλοι εδάφους – αέρος που έπληξαν καίρια το Μουαβενέτ στη γέφυρα! Ακολούθησαν σκηνές αλλοφροσύνης καθώς πέντε μέλη του τούρκικου πληρώματος σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν. Το τούρκικο αντιτορπιλικό υπέστη ανεπανόρθωτη καταστροφή… Το περιστατικό προκάλεσε ταραχή στη Συμμαχία και την Ουάσιγκτον, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν σκιές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, εξαιτίας των πληροφοριών για αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους του Ιράκ».

Τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν ως ‘απειλητική’ την υπενθύμιση της ελληνικής ενημερωτικής ιστοσελίδας προς το σύμβουλο του Ερντογάν ότι: «Έχουν περάσει κάμποσα χρόνια από το Μουαβενέτ και μπορεί ο Μπουλούτ να το ΄χει ξεχάσει. Να του το θυμίσουμε…»

Keywords
Τυχαία Θέματα