Τουρκία: Μάταιες οι προσπάθειες των εταιρειών που στηρίζουν τους Ε/κ

Κοινή διακήρυξη στήριξης της κυβέρνησης στην ανατ. Μεσόγειο από τα τουρκικά κόμματα.

Στήριξη στις πρωτοβουλίες και κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης στην ανατ. Μεσόγειο προσφέρουν τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα της Τουρκίας σε κοινή τους ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας απαράδεκτα τα μέτρα της Ε.Ε. εναντίον της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) και το Καλό Κόμμα

(İyi Parti) αναφέρουν στην κοινή διακήρυξη ότι «εμείς ως κόμματα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης καταδικάζουμε έντονα κάθε προσπάθεια που στόχο έχει τη δημιουργία τετελεσμένων ή να αγνοήσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/Κ και της Τουρκίας στο θέμα του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Εκφράζουμε με τον πιο σαφή τρόπο ότι είμαστε ενάντια στις πολιτικές κύκλων που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση».

Τα μέτρα της Ε.Ε. χαρακτηρίζονται ως απαράδεκτα και αντίθετα με το διεθνές δίκαιο. Τα τουρκικά κόμματα καλούν την Ε.Ε. να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να επιδείξει μια δίκαιη και ουδέτερη στάση.

Στην ίδια διακήρυξη αναφέρεται ότι οι εταιρείες πετρελαίου που στηρίζουν την Ε/Κ πλευρά στις δραστηριότητες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι προσπάθειες τους είναι μάταιες και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. «Βρίσκονται σε μεγάλη αντίθεση με τις κοινοτικές και πολιτικές πραγματικότητες της περιοχής. Υπό αυτή την έννοια θεωρούμε ότι είναι σωστή η συνέχιση των ερευνών για υδρογονάνθρακες της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η Τουρκία και η "ΤΔΒΚ" (όπως χαρακτηρίζουν το ψευδοκράτος), χωρίς να υποκύπτουν σε καμιά πίεση, έχουν τη δύναμη να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο», δηλώνεται.

Τα τέσσερα κόμματα αναφέρουν ότι στηρίζουν μέχρι τέλους κάθε πολιτική πρωτοβουλία, κάθε μέτρο και κάθε βήμα της τουρκικής κυβέρνησης για στήριξη των συμφερόντων του τουρκικού έθνους στην ανατολική Μεσόγειο και θα διατηρήσουν με αποφασιστικότητα και σε κάθε περίπτωση αυτή την κοινή τους στάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα