Τουρκικό ΥΠΕΞ για κυρώσεις: Προκατειλημμένη, άδικη και παράνομη η στάση της ΕΕ

Δελτίου Τύπου εξέδωσε πριν από λίγο το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή κυρώσεων όσον αφορά τις δραστηριότητες εκτός Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως η υιοθέτηση από πλευράς ΕΕ κυρώσεων στις 27 Φεβρουαρίου κατά της Τουρκίας, η οποία περιλαμβάνει τα ονόματα δύο στελεχών της τουρκικής κρατικής  εταιρείας πετρελαίου (TPAO), είναι ένα νέο παράδειγμα της προκατάληψης και της παράνομης στάσης της, με πρόσχημα την ενωσιακή αλληλεγγύη.

Οι

κυρώσεις  που ανακοινώθηκαν με απόφαση της ΕΕ στις 11 Νοεμβρίου 2019 δεν έχουν αξία για εμάς και είναι κενές δεν έχει αξία για εμάς και είναι άκυρες, γράφει η ανακοίνωση.

Συνεχίζει λέγοντας πως αυτή η άδικη πολιτική εναντίον των νόμιμων δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων αντιβαίνει τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στο κοινοτικό κεκτημένο.

Όποια και αν είναι η απόφαση, λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ, είναι μια μάταιη προσπάθεια από πλευράς ΕΕ στο να υπαγορεύει τα μαξιμαλιστικά θαλάσσια αιτήματα του Ελλαδο-Ελληνοκυπριακού διδύμου και τις απαιτήσεις του επί της Τουρκίας. Η ΕΕ δεν μπορεί να ενεργεί ως διεθνές δικαστήριο. Δεν μπορεί να απεικονίσει ακαθόριστες και αμφισβητούμενες περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας ως τελικά θαλάσσια σύνορα, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Συνεχίζει λέγοντας πως είναι ατυχές να βλέπουν την ΕΕ να εξακολουθεί να αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και να έχει γίνει ο όμηρος των μαξιμαλιστικών απαιτήσεων και πολιτικών του Ελλαδο-Ελληνοκυπριακού διδύμου. Αντ’ αυτού, η ΕΕ θα έπρεπε να υποστηρίξει τον διάλογο και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η απόφαση για κυρώσεις δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματά της και εκείναι των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα, θα ενισχύσει περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας, καταλήγει η τουρκική ανακοίνωση. 

Keywords
Τυχαία Θέματα