Τουρκία: Αντικατάσταση Τσαβούσογλου με Ιμπραχίμ Καλίν;

Συνάντηση πραγματοποιούν σήμερα τα κεντρικά όργανα λήψης αποφάσεων του Κυβερνόντος Ισλαμικού ΑΚΡ της Τουρκίας στο πλαίσιο των εργασιών για διορισμό του νέου Υπουργικού Συμβουλίου μετά και την επανεκλογή Ερντογάν στην προεδρία της χώρας. Η νέα διάρθρωση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να διαμορφωθεί πριν από τις 8 Ιουλίου, όταν θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών.

Ως ανταμοιβή για την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ερντογάν αναμένεται να παράσχει στο κόμμα του εθνικιστικού

κινήματος (MHP) έδρες στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Η συμμαχία MHP και AKP κέρδισε το 53% των ψήφων στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Κοινή γραμμή πλεύσης μεταξύ των ισλαμιστών και των γκρίζων λύκων είναι η σκλήρυνση της στάσης ενάντια στους Κούρδους.

Ο κ. Μουχαρεμ Εκσί , αντιπρόεδρος του τμήματος διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kirklareli, προβλέπει ότι ο νέος υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας θα είναι ο Ιμπραχήμ Καλίν, ο σημερινός κυβερνητικό=ς εκπρόσωπος, και ότι θα έχει την υποστήριξη του MHP.

«Ο Καλίν ήταν ο άνθρωπος που έκανε τις πιο στρατηγικές δηλώσεις εξωτερικής πολιτικής ακόμα και κάτω από τη θητεία του υπουργού Εξωτερικών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου», ανέφερε ο Εκσί στα Arab News. «Θα φέρουμε ίσως ένα νέο όραμα στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας», είπε.

Σύμφωνα με τον Εκσί, έναν πρώην συνάδελφο του Καλίν στο φιλοκυβερνητικό think-tank SETA, η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει μια στρατηγική ήπιας ισορροπίας (soft balancing), η οποία στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ με τρόπο που δεν θα είναι εις βάρος των σχέσεων της σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο Καλίν επέκρινε πρόσφατα έναν αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα εορτάσει την τελευταία εκλογική νίκη του Ερντογάν. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν σίγουρα δεν χρειάζεται τα συγχαρητήριά σας @RepAdamSchiff. Οι Τούρκοι έχουν μιλήσει. Πρέπει να σταματήσετε» , δήλωσε ο Kalin σε ένα tweet στις 26 Ιουνίου.

President Erdoğan certainly does not need YOUR @RepAdamSchiff congratulations. Turkish people have spoken up. You need to shut up. https://t.co/Z0rlzfBFcN

Ibrahim Kalin (@ikalin1) June 26, 2018

Από βουλευτές αναμένεται, επίσης, να παραιτηθούν ονόματα, όπως του Υπουργού Ενέργειας Μπεράκ Αλμπαϊράκ, της Υπουργού Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών Φατμά Καγιά, του Υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, του Υπουργού Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ, για να συμμετάσχουν και αυτοί στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναμένεται να λάβει ρόλο στη νέα κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος ή ακόμη και πρόεδρος της βουλής ή και δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Για την προεδρία της βουλής ακούγεται και το όνομα του Μπεκίρ Μποζντάγ, σημερινού αντιπροέδρου και εκπροσώπου της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ο Ερντογάν και ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί συναντήθηκαν την Τετάρτη

«Το σημείο αναφοράς της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι η στρατηγική να ακολουθήσει τις προσεχείς τοπικές εκλογές στα τέλη Μαρτίου 2019", ανέφερε ο Εκσί.

ΤΟ ΑΚΡ ανέκαθεν έδωσε μεγάλη προτεραιότητα στις δημοτικές εκλογές, διότι οι δήμοι είναι σημαντικοί δίαυλοι για τη δημιουργία δεσμών με το εκλογικό σώμα και το λαό. Στο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν άτομα από τον χώρο των επιχειρήσεων, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Όπως αναφέρον ξένα ΜΜΕ γνωστοί επιχειρηματίες αναμένεται να συμπεριληφθούν στη νέα οικονομική ομάδα της χώρας και αυτό θα είναι ένα μήνυμα προς τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όπως ο Moody's,ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι οικονομικές πολιτικές της νέας κυβέρνησης θα καθορίσουν την πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα