Το μέλλον του ΑΞΙΚ είναι στην Πάφο αλλά εδρεύει στην Λευκωσία!

Η Κύπρος, ακολουθώντας την ολοένα και αυξανόμενη τάση- επιτακτική ανάγκη της σύγχρονης εποχής για πανεπιστημιακή μόρφωση και εξειδικευμένη ακαδημαϊκή κατάρτιση, έχει κάνει σημαντικά βήματα με την ίδρυση Πανεπιστημίων και ιδιωτικών κολλεγίων.

Ένα μείον που παρατηρείται είναι το γεγονός ότι όλα τα προαναφερθέντα βρίσκονται συγκεντρωμένα στην πρωτεύουσα ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στήν Λεμεσό.

Η Πάφος είναι μια πόλη που διαθέτει όλες τις δυνατότητες και προϋποθέσεις να διεκδικήσει την ίδρυση μιας Πανεπιστημιακής

μονάδας. Ήδη από την αρχαιότητα, η πόλη της Πάφου είχε αναπτύξει έντονη πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα, τα κατάλοιπα της οποίας αποτελούν ένα πολύτιμο και αξιοσήμαντο κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και της εθνικής μας ταυτότητας. Στα νεότερα δε χρόνια μέχρι τις μέρες μας, έχει αναδείξει πολλά άτομα του πνευματικού χώρου, που με την προσπάθεια και το έργο τους έχουν συμβάλει και εξακολουθούν να συμβάλλουν σε διάφορους τομείς της πνευματικής -και όχι μόνο- ζωής του τόπου.

Λαμβάνοντας τώρα υπόψιν μας ότι με την πάροδο των χρόνων η Πάφος έχει εξελιχτεί σε μια ισχυρή απο κάθε άποψης πόλη, η σκέψη για ίδρυση πανεπιστημιακής Σχολής έχει ωριμάσει και η Πάφος δικαιωματικά αξίζει μίας σχολής.

Η προοπτική πραγματοποίησης πανεπιστημιακής σχολής θα προσδώσει μια διαφορετική νότα στην πόλη της Πάφου και περισσότερη ζωή, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, με την προσέλκυση των νεαρών που επιθυμούν να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο και τη δημιουργία κατ’επέκταση μιας νέας, φοιτητικής κοινότητας.

Όσο για το χώρο που θα στεγάσει την καινούργια αυτή Σχολή δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθότι υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι και κατάλληλοι προς αξιοποίηση χώροι για το σκοπό αυτό.

Η απόφαση της επιτροπής ελέγχου της Βουλής για παραμονή του ΑΞΙΚ στην Λευκωσία είναι απαράδεκτη. Το ΑΞΙΚ δεν έχει θέση στην Λευκωσία αλλά στην Πάφο.

Που ξανακούστηκε η Πάφος να είναι το νούμερο ΕΝΑ τουριστικός προορισμός με τα τόσα ξενοδοχεία και να ακούς βουλευτές να θέλουν το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ) στην Λευκωσία που δεν είναι εξ ορισμού τουριστικός προορισμός και δεν μπορεί να προσφέρει και την ανάλογη εκπαίδευση στους φοιτητές της σε πραγματικό περιβάλλον.

Η νέα τάση στα πανεπιστήμια είναι να προσφέρουν στους φοιτητές τους την ευκαιρία πρακτικής εφαρμογής στα όσα διδάσκονται και το ερώτημα που προκύπτει είναι πού οι φοιτητές του ΑΞΙΚ μπορούν να κάνουν καλύτερα την πρακτική τους εξάσκηση, Λευκωσία η Πάφος ? Η απάντηση προφανής Πάφο !

Επίσης είναι τραγικό ότι μόνο δύο εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέρει και αυτό δείχνει την αδιαφορία που υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια. Η σχολή αυτή έχει πολλές δυνατότητες και με την υποδομή και την παράδοση στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου που έχει η Πάφος, θα την βοηθήσει στην ανάπτυξη της αλλά και να τρέξει καινούργια προγράμματα όπως:

BSc International Tourism Management

BSc International Tourism Marketing

BSc International Tourism Development

BSc Hospitality Management

BSc Event Management

BSc International Hospitality and Tourism Management

Το ΑΞΙΚ είναι μια σχολή που δικαιωματικά πρέπει να έρθει στην Πάφο και πραγματικά είναι αδιανόητο γιατί εδρεύει στην Λευκωσία (περιοχή με ελάχιστους τουρίστες).

Κράτη με μηδενικό συντελεστή πολιτισμού, φυσικής ομορφιάς και ιστορικής παράδοσης εν σχέσει με την Κύπρο και δη με την πόλη της Πάφου ίδρυσαν πανεπιστήμια/σχολές σε περιοχές που δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα απλά για να δώσουν την προοπτική στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Η Πάφος, η χαρισματική αυτή πόλη, η πόλη του τουρισμού, η πόλη του πολιτισμού, θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει να φιλοξενήσει σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γιατί και υποδομή έχει, και παράδοση στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου έχει, και ασφαλή διαμονή και φοίτηση μπορεί να παρέχει στους σπουδαστές της, και ανθρώπινο ικανό δυναμικό διαθέτει, και κτιριακές εγκαταστάσεις διαθέτει για να στεγάσει σχολές χωρίς να επιβαρύνει με πολλά εκατομύρια το κράτος.

Κλείνοντας, για άλλη μια φορά θα θέλαμε να δώσουμε το μήνυμα ότι η πόλη της Πάφου είναι εξοπλισμένη με την απαιτούμενη δύναμη, διαθέτει το υπόβαθρο και δικαιούται να αποκτήσει τη δική της Πανεπιστημιακή μονάδα. Γι’αυτό το λόγο, δεν διστάζουμε να καταθέσουμε την πρόταση ότι το ΑΞΙΚ δεν έχει θέση στην Λευκωσία αλλά στην Πάφο !!

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα