«Το μέγεθος της τραγωδίας απαιτεί ανάληψη πολιτικής ευθύνης»

«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου, αλλά και ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, αν κατείχαν τις θέσεις του Υπουργού και Αρχηγού της Αστυνομίας σε ένα άλλο σύγχρονο κράτος, τουλάχιστον από ευθιξία, θα έπρεπε να είχαν ήδη παραιτηθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία πολιτών.

Οι προφάσεις εν αμαρτίαις της Αστυνομίας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, σημειώνει.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Ολόκληρη η Κύπρος παρακολουθεί συγκλονισμένη τις εξελίξεις γύρω

από τις δολοφονίες που φέρεται να διέπραξε ο 35χρονος επονομαζόμενος «Ορέστης», ενώ μέρα με την μέρα η λίστα των δολοφονημένων γυναικών μακραίνει και η ημερομηνία που δηλώθηκαν οι εξαφανισθείσες πάει χρονολογικά όλο και πιο πίσω.

Δυστυχώς για τα περιστατικά αυτά υπάρχουν ευθύνες, που όσο οι έρευνες εκτυλίσσονται, τόσο πιο πολύ αναδεύονται. Αποφύγαμε να μιλήσουμε για ανάληψη πολιτικών ευθυνών στον πρώτο φόνο που αποκαλύφθηκε, παρά τις ενδείξεις που υπήρχαν για αμέλεια εκ μέρους της αστυνομίας. Το μέγεθος της τραγωδίας, όχι μόνο μας επιτρέπει, αλλά μας αναγκάζει πλέον να ζητήσουμε ανάληψη πολιτικής ευθύνης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου, αλλά και ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, αν κατείχαν τις θέσεις του Υπουργού και Αρχηγού της Αστυνομίας σε ένα άλλο σύγχρονο κράτος, τουλάχιστον από ευθιξία, θα έπρεπε να είχαν ήδη παραιτηθεί. Τα εγκλήματα αυτά αφορούν πρόσωπα που φαίνεται να είχαν δηλωθεί ως ελλείποντα από το 2016 (!), γεγονός που φανερώνει προχειρότητες και αδιαφορία τουλάχιστον!

Οι προφάσεις εν αμαρτίαις της αστυνομίας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Λένε ότι δεν μπορούσαν να ερευνήσουν το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Μπορούσαν όμως με δικαστικό διάταγμα να πετύχουν άρση του απορρήτου αναφορικά με δεδομένα θέσης και κίνησης, κάτι που δεν έκαναν σε καμία περίπτωση. Αν το έκαναν, θα εντόπιζαν τον "Ορέστη" από την πρώτη υπόθεση και θα είχαν προλάβει κάποιους από τους φόνους.

Υπάρχουν επίσης καταγγελίες για σοβαρής μορφής αμέλεια και πλημμελή έρευνα στις οικίες των θυμάτων σε χρόνο (2016) που μπορούσε να αποβεί καθοριστικός για την εξέλιξη της εγκληματικής δραστηριότητας του φερόμενου ως φονιά.

Αν, ωστόσο, οι κ. Νικολάου και Χρυσοστόμου δεν έχουν ακόμη καταλάβει τι έχει συμβεί για να παραιτηθούν, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης οφείλει να τους παύσει εδώ και τώρα!

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο Πρόεδρος θα φέρει κι αυτός ίσως και μεγαλύτερη ευθύνη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό της Αστυνομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα