Το Κυπριακό συζήτησαν Έλληνας και Αρμένιος ΥΠΕΞ

Σημαντικά περιφερειακά προβλήματα, όπως το Κυπριακό και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συζήτησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αρμένιο ομόλογό του Έντουαρντ Ναλμπαντιάν στο Ερεβάν.

«Ως προς το Ναγκόρνο- Καραμπάχ, υποστηρίζουμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες, την ειρηνευτική διαδικασία και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Συμπροεδρία της Ομάδας του Μινσκ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Υποστηρίζουμε την ασφάλεια και την σταθερότητα των περιοχών που διέρχονται περιόδους κρίσεων», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς,

σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Επεσήμανε ότι Ελλάδα και Αρμενία γιορτάζουν φέτος την επέτειο για τα 25 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών τους σχέσεων, «αλλά αυτό αφορά μόνο τα σύγχρονα κράτη μας καθώς, όπως συνηθίζω να λέω, ανεπισήμως έχουμε διπλωματικές σχέσεις χιλιάδων χρόνων».

Όπως ανέφερε, εξετάστηκαν τρόποι διεύρυνσης των σχέσεων των δύο κρατών σε όλους τους τομείς και συμφωνήθηκαν τρόπου για τη δημιουργία των θεσμών που χρειάζονται για την περαιτέρω συνεργασία.

Διερευνήθηκαν, επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, τρόποι συνεργασίας αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα, της εμβάθυνσης της σχέσης ΕΕ-Αρμενίας.

«Θέλουμε να βρούμε τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας μας πάνω σε ευρωπαϊκά ζητήματα. Ένα από τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι να γίνουν κοινές προσπάθειες σχετικά με το καθεστώς θεωρήσεων, ούτως ώστε να εγκαινιαστεί, εκ μέρους της ΕΕ, ένας εποικοδομητικός διάλογος γύρω από το ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τους πολίτες της Αρμενίας», ανέφερε.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της αρμενικής Διασποράς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα