Το Ευρωκοινοβούλιο παίρνει θέση για το Brexit

Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit) θα τεθεί αυτή την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ξεκινάει σήμερα στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι Ευρωβουλευτές, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ θα συζητήσουν την Τρίτη για την πρόοδο των πρώτων τεσσάρων γύρων διαπραγματεύσεων με τη βρετανική Κυβέρνηση σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολούθως,

αναμένεται να υιοθετηθεί ψήφισμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής των 27 στις 20 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κυβερνητικοί ηγέτες θα αξιολογήσουν την έως τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη εγκρίθηκε το σχέδιο ψηφίσματος από τη Διάσκεψη των Προέδρων, με το οποίο το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να τονίσει ότι δεν έχει επιτευχθεί «ικανοποιητική πρόοδος» όσον αφορά τους τρεις βασικούς στόχους της ΕΕ, εκτός και αν ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Στους στόχους περιλαμβάνεται η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, η αποσαφήνιση των οικονομικών δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και η επίλυση του ζητήματος των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οποιαδήποτε συμφωνία αποχώρησης προκύψει μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να τεθεί σε ισχύ.

Στον απόηχο των αντιδράσεων για τις ακυρώσεις πτήσεων από τη Ryanair, οι Ευρωβουλευτές αναμένεται επίσης να θέσουν ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς μπορούν να προστατευθούν τα δικαιώματα των επιβατών.

Ακόμη, θα συζητηθεί το θέμα των φυλακών και πως οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Άλλα θέματα που θα απασχολήσουν την ολομέλεια - που ολοκληρώνει τις εργασίες της την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου – είναι τέλος η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία θα διερευνά και θα διώκει την απάτη κατά της ΕΕ και την κατάχρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά και η πρόληψη των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα