Το Αζερμπαϊτζάν θα εκκενώσει την πρεσβεία στο Ιράν, μετά το θανάσιμο χτύπημα

Το Αζερμπαϊτζάν θα απομακρύνει το προσωπικό της πρεσβείας και τα μέλη των οικογενειών τους από το Ιράν την Κυριακή, δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, δύο ημέρες αφότου ένας ένοπλος σκότωσε έναν φύλακα και τραυμάτισε άλλους δύο ανθρώπους ,σε επίθεση που το Μπακού χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική πράξη».

Η αστυνομία στην Τεχεράνη είπε ότι συνέλαβε έναν ύποπτο και οι ιρανικές αρχές καταδίκασαν το περιστατικό της Παρασκευής, αλλά είπαν ότι ο ένοπλος φαίνεται να είχε προσωπικό και όχι πολιτικό κίνητρο.

Το περιστατικό σημειώθηκε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των γειτονικών χωρών σχετικά με τη μεταχείριση του Ιράν προς τη μεγάλη εθνοτική αζερική μειονότητά του, και λόγω της απόφασης του Αζερμπαϊτζάν, αυτόν τον μήνα, να διορίσει τον πρώτο του πρεσβευτή στο Ισραήλ.

Μετά την επίθεση, το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν είπε ότι κάλεσε τον Πρεσβευτή του Ιράν στο Μπακού για να ζητήσει δικαιοσύνη, και είπε ότι θα απομακρύνει το προσωπικό της πρεσβείας από την Τεχεράνη. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του εάν η πρεσβεία θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Νωρίτερα, το Υπουργείο είπε ότι οι πυροβολισμοί ήταν αποτέλεσμα της αποτυχίας της Τεχεράνης να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις του Μπακού για καλύτερη ασφάλεια.

Πλάνα από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, που εξασφάλισε το Reuters, δείχνουν τον δράστη να μπαίνει με τη βία στο κτίριο της πρεσβείας και να πυροβολεί εναντίον δύο ανδρών προτού τον καταδιώξει ένας τρίτος υπάλληλος της πρεσβείας.

Ένας γκριζομάλλης άνδρας, που αναγνωρίστηκε ως ο δράστης, εμφανίστηκε αργότερα στην κρατική τηλεόραση του Ιράν να λέει ότι ενήργησε για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της Αζέρας συζύγου του, που πίστευε ότι κρατείτο στην πρεσβεία.

Μια νεαρή γυναίκα που αναγνωρίστηκε ως η κόρη του άνδρα είπε ότι η μητέρα της βρισκόταν στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραΐσι, ζήτησε «μια ολοκληρωμένη έρευνα» για το περιστατικό και έστειλε τα συλλυπητήριά του στο Αζερμπαϊτζάν και την οικογένεια του νεκρού, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords