Τ/κ περιουσίες: Στη Βουλή εντός Σεπτεμβρίου για εισηγήσεις

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να επανέλθει εντός Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εσωτερικών, με στόχο να ζητήσει γραπτές και συγκεκριμένες προτάσεις-εισηγήσεις σε σχέση με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στη διαχείριση τ/κ περιουσιών.

Παρά την έκθεση, όπως την αποκαλεί το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία έχει εκπονηθεί από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και η οποία είναι εξαιρετικά εκτενής και αναλυτική, το Υπουργείο έχει την πρόθεση να προβεί σε διαβούλευση με τα κόμματα,

πριν προχωρήσει σε αλλαγές.

Η έκθεση έχει τίτλο "Στρατηγικό Σχέδιο 2017-2019" και αναγράφει ως μήνα εκπόνησης το Νοέμβριο του 2016, είναι έκτασης γύρω στις 265 σελίδες, ενώ περιλαμβάνει σωρεία τροποποιήσεων, εισηγήσεων αλλά και μια ανάλυση των δεδομένων σε σχέση με τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Αναλύει επίσης εσωτερικά προβλήματα αλλά και εξωγενείς κινδύνους που υπάρχουν γύρω από αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με τον τέως Υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο, το Στρατηγικό Σχέδιο ήταν σχεδόν έτοιμο από το Μάρτιο του 2017, ενώ κατατέθηκε στη Βουλή την εβδομάδα που μας πέρασε. Συγκεκριμένα στην απάντησή του σε Βουλευτή του ΔΗΣΥ, ημερομηνίας 16 Μαρτίου 2017, ο κ. Χάσικος αναφέρει μεταξύ άλλων "Με ευφρόσυνους στοχασμούς και υψηλό αίσθημα ευθύνης σας πληροφορώ ότι έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει το Πρώτο Μακράς Πνοής Στρατηγικό Σχέδιο της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, για την περίοδο 2017-19".

Πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών, λόγω της σημασίας και της ιδιομορφίας του συγκεκριμένου ζητήματος, είναι η εμπλοκή αρμοδίων φορέων, όπως η Βουλή, η Ένωση Κοινοτήτων, η Ένωση Δήμων και όχι μόνο, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ευρεία η αποδοχή των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, σε ένα ζήτημα που κατά γενική ομολογία αφορά όλους και είναι εξαιρετικά σημαντικό να δεσμευτούν όλοι, από το περιεχόμενο των αλλαγών που θα προωθηθούν.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, έχει εκφράσει ήδη την πρόθεση να εργοδοτηθεί εμπειρογνώμονας ο οποίος να μελετήσει τις εισηγήσεις του Υπουργείου, και αναμένεται να ζητήσει από τη Βουλή να τοποθετηθεί και για το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί το άτομο που θα εργοδοτηθεί για το σκοπό αυτό.

Επίσης πρόθεση του Υπουργείου είναι να προχωρήσει άμεσα σε κάποιες ενέργειες, που θα ενδυναμώσουν τη διαφάνεια και την πληροφόρηση του κοινού για το ζήτημα αυτό, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονική καταγραφή και η δημιουργία σχετικής ιστοσελίδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα