Τίτλοι τέλους για Συνεργατισμό- Αγωνία για το μέλλον εργαζομένων

Η Ολομέλεια της Βουλής, σε έκτακτη συνεδρίαση, που ξύπνησε μνήμες του 2013, ενέκρινε χθες βράδυ την παροχή κυβερνητικής εγγύησης, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταφοράς των τραπεζικών εργασιών της ΣΚΤ στην Ελληνική.

Το σχέδιο εγγυήσεων προς την Ελληνική

εγκρίθηκε με 32 ψήφους των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ.

Κατά του σχεδίου ψήφισαν 20 βουλευτές του ΑΚΕΛ, του Κινήματος Αλληλεγγύης, της Συμμαχίας Πολιτών, του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και η ανεξάρτητη βουλευτής, Άννα Θεολόγου.

Η εγγύηση αφορά πιθανές έκτακτες ζημιές στο δανειακό χαρτοφυλάκιο, που ανέλαβε η Ελληνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την απόκτηση του Συνεργατισμού.

Η έγκριση του σχεδίου ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της απόκτησης του Συνεργατισμού από την Ελληνική Τράπεζα και σηματοδοτεί την αρχή της διαδικασίας ενσωμάτωσης των καλών εργασιών του στην Ελληνική.

Χωρίς τροπολογίες πέρασαν, εξάλλου, από τη Βουλή τα νομοσχέδια, με τα οποία αλλάζει το πλαίσιο εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων και το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ καταψήφισαν όλες τις τροπολογίες.

Οι ρυθμίσεις για τις εκποιήσεις, που πέρασαν με 27 ψήφους υπέρ και 24 ψήφους κατά, αφορούν στην ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου, με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με τις ρυθμίσεις μεταξύ άλλων, τροποποιείται ο βασικός νόμος έτσι ώστε στις περιπτώσεις πώλησης δανείων, να καταστεί δυνατή μεταξύ άλλων, η διάσπαση υποθήκης που εξασφαλίζει πολλές συμφωνίες δανείων σε μικρότερες υποθήκες.

Ουσιαστικά με τις νομοθεσίες, που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής, ανοίγει ο δρόμος στις τράπεζες για τιτλοποίηση και πώληση δανείων, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και αναβάθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Οι νέες ρυθμίσεις τίθενται σε ισχύ άμεσα, με τη δημοσίευση τους στην επίσημη εφημερίδα του κράτους.

Η μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής διεξήχθη σε κλίμα πρωτοφανούς έντασης.

Σημαδεύτηκε από εντάσεις, αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και αναφορές στο παρελθόν και στο παρόν.

Από του βήματος της Βουλής εκτοξεύθηκαν κατηγορίες για πάρτι και πλιάτσικο επί του πτώματος του Συνεργατισμού και αξιώθηκε η παραίτηση του ΥΠΟΙΚ και η παύση της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις ήταν έντονες μέχρι και την έναρξη της συνεδρίασης.

Με αγωνία για το μέλλον τους παρακολουθούν τις εξελίξεις οι 2.500 εργαζόμενοι στο Συνεργατισμό.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση Συντεχνιών και Συνεργατικής, με στόχο να κλειδώσει η συμφωνία για το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα