Την πολυποίκιλη προσφορά του Φώτου Φωτιάδη εξήρε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Την πολυποίκιλη προσφορά του Φώτου Φωτιάδη μέσα από την συγγραφική του δράση και την προαγωγή του πολιτισμού και της παιδείας, αλλά και την προσπάθεια της ορθής προβολής του Κυπριακού ζητήματος πέραν της επιχειρηματικής του δραστηριοποίησης εξήρε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.



Σε

χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Φώτο Φωτιάδη, «Απόσταγμα ζωής. Επιστολές- Κείμενα-Αρθρογραφία» που διοργάνωσε το Κοινωφελές Επιστημονικό &Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» στο Κινηματοθέατρο Παλλάς, στην Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «ελάχιστο χρέος και οφειλόμενη τιμή απέναντι στον άνθρωπο Φώτο Φωτιάδη», τον οποίο χαρακτήρισε ως «χαρισματική και προικισμένη προσωπικότητα».

Το βιβλίο, το οποίο συγκεντρώνει στις σελίδες του 105 δείγματα της πλούσιας επιστολογραφίας, κειμενογραφίας και αρθρογραφίας που συνέταξε ο Φώτος Φωτιάδης, αποτελεί «απόσταγμα του επτά και πλέον δεκαετιών προσωπικού αρχείου που διέθετε ο πολυγραφότατος Φώτος Φωτιάδης», κάνοντας κοινωνό τον κάθε αναγνώστη της ξεχωριστής έφεσης και του συγγραφικού και λογοτεχνικού ταλέντου που τον χαρακτήριζε, είπε ο Πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, αποκαλύπτουν το υψηλό ενδιαφέρον που τον διέκρινε, αλλά και τον δικό του τρόπο προσέγγισης όσον αφορά θέματα που άπτονται, πέραν του επιχειρηματικού, του εθνικού, κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού γίγνεσθαι εντός και εκτός των στενών ορίων της πατρίδας μας.

Έκανε παράλληλα λόγο για βαθιά καλλιεργημένη προσωπικότητα, στην οποία συνέκλιναν τα χαρακτηριστικά της ευγένειας, της ευφυΐας, του ήθους, της συνέπειας και της αγωνιστικότητας, συνδυασμένα με τη διορατικότητα, σοβαρότητα και την κριτική σκέψη.

«Είναι ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά και η ευρεία επιστημονική του κατάρτιση, που καθόρισαν την υποδειγματική πορεία της ζωής του και τα οποία αναμφίβολα τον ανάγουν σε Ηγέτη του κυπριακού επιχειρείν και της αναπτυξιακής πορείας της πατρίδας μας» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Πέραν της καθολικά γνωστής αφειδώλευτης φιλάνθρωπης δράσης, αλλά και της στενά συνδεδεμένης με την προαγωγή του πολιτισμού και της παιδείας δραστηριότητάς του, θα παραμείνει στη μνήμη μας ως ο απαρασάλευτα προσηλωμένος ευπατρίδης στην προσπάθεια της ορθής προβολής του Κυπριακού ζητήματος και των δίκαιων αιτημάτων του Κυπριακού Ελληνισμού όσον αφορά την εξεύρεση μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης» είπε.

Την εκδήλωση προσφώνησε το μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Γιώργος Δημοσθένους, ενώ εκτενή αναφορά στην προσωπικότητα και στο έργου του Φώτου Φωτιάδη έκανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Το βιβλίο παρουσίασε ο επιμελητής της έκδοσης Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα