Τι προβλήματα εντόπισε ο Οδυσσέας στον Συνεργατισμό

Σοβαρά φαίνεται ότι είναι τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή για τον Συνεργατισμό, τα οποία περιέχονται στην έκθεσή του για την οποία ενημερώθηκε γραπτώς η Επιτροπή Ελέγχου στην τρίωρη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Βουλή.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε ως «προβληματική», καθώς οι αναφορές του Γενικού Ελεγκτή περί στρεβλώσεων στην διαχείριση έμειναν αναπάντητες μαζί με τα ερωτήματα των μελών της Επιτροπής Ελέγχου σε σχέση με το μέλλον της τράπεζας

και την βιωσιμότητά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση που έγινε ήταν «εποπτικού» και όχι «οικονομικού» χαρακτήρα, κάτι που ήταν το μέγα ζητούμενο, με την Κυβέρνηση εκ της απουσίας της να παραμένει στις βασικές της προθέσεις χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή πρακτική για την μη ύπαρξη κρατικοποιημένων τραπεζών.

Πάντως, η απουσία του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής, καθώς πέρα από το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν απαντήσεις για τις προοπτικές του σχήματος του Συνεργατισμού και τις προθέσεις της Κυβέρνησης, αναπάντητες έμειναν και οι επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή σε σχέση με την εμπιστευτική έκθεση για τον διαχειριστικό έλεγχο που άσκησε στην τράπεζα.

Τι βρήκε ο Οδυσσέας

Ανάμεσα στα ευρήματα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τα οποία τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν προφορικώς, εντοπίζονται συγκεκριμένες προβληματικές περιπτώσεις και καταστάσεις που αφορούν σε προσλήψεις και μισθοδοσία κατά τις οποίες δεν έχουν τηρηθεί στοιχειώδεις κανόνες αξιοκρατίας.

Σύμφωνα μ' όσα φέρεται να είπε κατά την ενημέρωση, πέρα από αρκετές προσλήψεις οι οποίες έγιναν στα ανώτατα δώματα της τράπεζας, υψηλόβαθμα στελέχη φέρονται να καρπώθηκαν αυξήσεις οι οποίες δε δικαιολογούνται ούτε από την κατάσταση της τράπεζας, ούτε από τις ανάγκες της.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γενικός Ελεγκτής στην έκθεσή του επισημαίνει ότι τα κόστη της τράπεζας σε σχέση με την επίτευξη των στόχων ήταν ιδιαιτέρως υψηλά, κάτι που αντί να κινητοποιεί τη διοίκηση για εξοικονομήσεις, την ωθούσε στην αναπροσαρμογή των στόχων.

Επιπλέον, αίσθηση προκάλεσαν οι εκ νέου αναφορές του Γενικού Ελεγκτή, όπως αναφέρουν πηγές στο Sigmalive, που θέλουν λειτουργούς της Υπηρεσίας του να έχουν παρεμποδιστεί ουκ ολίγες φορές από υπαλλήλους του Συνεργατισμού στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε φακέλους και στοιχεία που απαιτούντο για την διενέργεια του ελέγχου, με χαρακτηριστική περίπτωση εκείνη για την οποία φέρεται να έχει διαγραφεί χρέος συζύγου πολιτικού προσώπου.

Πάντως, βουλευτής φέρεται να ζήτησε να κατατεθεί γραπτώς στην Επιτροπή, λίστα η οποία να περιλαμβάνει τα ποσά των δανείων που έχουν κουρευτεί σε βάθος εξαμήνου πριν από τις προεδρικές εκλογές και μάλιστα χωρίς η διαδικασία να βασίζεται σε εισοδηματικά κριτήρια και δυνατότητα αποπληρωμής, όπως προβλέπεται, αλλά «χαριστικά».

Σοβαρό ζήτημα φαίνεται ότι προκύπτει και με την εταιρία Altamira για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, η οποία άρχισε τις εργασίες της από το ξεκίνημα του έτους. Συγκεκριμένα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης φέρεται να επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση, λέγοντας ότι η επιλογή της εταιρίας έγινε «με συνοπτικές διαδικασίες» και χωρίς να τηρηθούν οι σωστές διαδικασίες για την αναζήτηση βέλτιστης προσφοράς.

Τέλος, σημειώνεται ότι η εν λόγω έκθεση παραμένει μακριά από το φως της δημοσιότητας, αλλά προσβάσιμη σε βουλευτές, από τους οποίους οι μόνοι που προσήλθαν να την μελετήσουν (χωρίς να έχουν το δικαίωμα αντιγράφου) είναι οι Ελένη Χαραλαμπίδου, Άννα Θεολόγου και Γιώργος Περδίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα