Τι προνοεί η κοινή διακήρυξη τετραμερούς για τον Eastmed

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συμμετείχε σήμερα στην Τετραμερή Συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Τελ Αβίβ στην παρουσία και του Ευρωπαίου Επίτροπου Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας κ. Miguel Arias Cañete.

Κατά τη συνάντηση, οι τέσσερις Υπουργοί

υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη, η οποία προνοεί ότι:

Τα Μέρη στηρίζουν τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε εναλλακτικό διάδρομο φυσικού αερίου προς την Ευρώπη,Το έργο του αγωγού EastMed, ενώ συμπληρώνει άλλες επιλογές εξαγωγών υπό αξιολόγηση, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την εξαγωγή προς την Ευρώπη μέρους των υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου,Τα Μέρη θα υποστηρίξουν της δραστηριότητες ανάπτυξης του αγωγού EastMed και προς αυτήν την κατεύθυνση θα στηρίξουν την αίτηση της κοινοπραξίας IGI Poseidon για εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από τον κανονισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη»,Τα Μέρη θα ενισχύσουν, επίσης, τη μεταξύ τους συνεργασία, δημιουργώντας μια τετραμερή ομάδα εργασίας με σκοπό την παρακολούθηση και τη στήριξη του έργου του αγωγού EastMed και την εξέταση όρων για την απαραίτητη Διακυβερνητική Συμφωνία για επίσπευση της κατασκευής του έργου, καιΤα Μέρη υιοθετούν την έκθεση της ομάδας εργασίας των τεσσάρων χωρών, ημερομηνίας 30 Μαρτίου 2017, αναφορικά με τον αγωγό EastMed, η οποία κατατέθηκε στον Επίτροπο Cañete.

Σε παρέμβασή του κατά τη Συνάντηση, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η Κύπρος, υπό την ιδιότητά της ως διαμετακομιστής και μελλοντικός παραγωγός φυσικού αερίου, θα συνεχίσει να στηρίζει εφικτές επιλογές εξαγωγής φυσικού αερίου, όπως ο αγωγός EastMed και ο απευθείας αγωγός από την κυπριακή ΑΟΖ προς την Αίγυπτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα