Τι καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την παύση του Ελεγκτή από το Ανώτατο

Σε συλλογή υπογραφών μέσω διαδικτύου προχώρησε ομάδα πολιτών καταγγέλλοντας τον Γενικό Ελεγκτή για απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στους ελληνοκύπριους εκπαιδευτικούς και ζητώντας από το Ανώτατο Δικαστήριο την παύση του.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απορρίψει στις 30 Ιανουαρίου 2017, αίτημα ιδιώτη, να απολυθεί ο Γενικό Εισαγγελέας λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς και ανικανότητας.

Η απόφαση σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: «Αποκλείεται συνεπώς η καταχώρηση αίτησης για απόλυση του Γενικού Εισαγγελέα από ιδιώτη

εν είδει actio popularis διότι δεν νομιμοποιείται προς τούτο, μη έχοντας το θεσμοθετημένο πολιτειακό εκείνο συμφέρον, και όχι απλώς το ιδιωτικό».

Ενώ σε άλλο σημείο τονίζει: «Πρόθεση του συνταγματικού νομοθέτη δεν ήταν η απόδοση σε πολίτη της Δημοκρατίας δικαιώματος να ασκεί αίτηση κατ΄ ιδίαν προς απόλυση του Γενικού Εισαγγελέα».

Και προσθέτει: «Έχοντας καταγράψει τα ανωτέρω, το κρίσιμο ερώτημα που έχει τεθεί προς απάντηση, αυτό της νομιμοποίησης του αιτητή, πρέπει να διέλθει από τις πρόνοιες του ίδιου του συνταγματικού νομοθέτη. Ο καθορισμός των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα και ο έλεγχος του από το Συμβούλιο, καθώς και ο διορισμός του πρώτου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προδιαγράφουν και την απάντηση. Ο διορισμός και η απόλυση γίνονται στο ανώτατο δυνατό πολιτειακό επίπεδο».

Δεδομένου ότι ο Γενικός Ελεγκτής – όπως και ο Γενικός Εισαγγελέας - αποτελεί ανεξάρτητο αξιωματούχο ο οποίος διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θεωρείται τουλάχιστον απομακρυσμένο το ενδεχόμενο, το αίτημα της ομάδας πολιτών να έχει το όποιο αντίκρισμα στο Ανώτατο.

Στο μεταξύ αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες ήταν τα υποστηρίχτηκα σχόλια προς το πρόσωπο του Γενικού Ελεγκτή μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι πολίτες συλλέγουν υπογραφές ζητώντας την παύση του.

Ο ίδιος, σε tweet του στις 5 Αυγούστου, κατηγόρησε συνεργάτιδα της επιτρόπου Νομοθεσίας, Λήδας Κουρσουμπά ως το πρόσωπο που έδωσε νομικές συμβουλές στους εκπαιδευτικούς για να κινήσουν την διαδικασία παύσης του.

Δείτε ΕΔΩ αυτούσια την απόφαση του Ανωτάτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελεγκτή, Ανώτατο,elegkti, anotato