Θέση Σημερινής: Ιστορική Αποτυχία

ΔΕΝ εδόθη επίσημα σοβαρή απάντηση σ’ ένα ηχηρό ερώτημα: Γιατί ΤΩΡΑ προσεκλήθη ο Τούρκος Πρόεδρος να επισκεφθεί την Ελλάδα; Ποιος ήταν ο στόχος και το συμφέρον της Ελλάδος από μια τέτοια επίσκεψη ΤΩΡΑ; Απαντήσεις δεν υπάρχουν. Απλούστατα η πρόσκληση και η επίσκεψη (όπως πρόχειρα και επιπόλαια οργανώθηκαν), απέδειξαν για άλλη μια φορά την αυταπάτη ότι τέτοιες αποφάσεις σημαίνουν ενίσχυση της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.

ΟΙ άγνωστες πτυχές της επίσκεψης θα φανούν και θα σχολιασθούν αργότερα. Η επίσκεψη είναι ήδη γεγονός και ιστορία. Όπως γεγονότα είναι και όσα ελέχθησαν από τις δύο πλευρές. Γεγονότα τα οποία όχι μόνο δεν προδικάζουν βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά προμηνύουν επιδείνωση. Οι Τούρκοι δεν θέτουν απλώς θέμα Θράκης και Αιγαίου με το αίτημα «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάννης. Η Τουρκία σχεδιάζει και νέες αξιώσεις κατά της Ελλάδος… Όποιος δεν διαβάζει και δεν ακούει σωστά, όσα λέγει ο Ερντογάν, ζει σε άλλους κόσμους…

ΚΑΙ το Κυπριακό; Δεν ακούσαμε τη Μητέρα Πατρίδα να λέγει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι είναι Κατακτητής της Κύπρου... Δεν ακούσαμε την Αθήνα, την Εγγυήτριά μας, να θέτει θέμα Κύπρου. Ιστορική θα ήταν η επίσκεψη αν ο Τούρκος Πρόεδρος διακήρυττε ότι η Τουρκία δεν έχει εδαφικές, θαλάσσιες ή άλλες αξιώσεις κατά της Ελλάδος. Και κατά της Κύπρου. Ιστορική θα ήταν αν αιφνιδίαζε με μια διακήρυξη ότι η Τουρκία θα φύγει στρατιωτικά από την Κύπρο, την οποία εδώ και 43 χρόνια έχει κατακτημένη. Αυτά δεν έγιναν. Η επίσκεψη Ιστορική δεν ήταν. Ήταν απλώς… επεισοδιακή επίσκεψη. Ήλθε ο Τούρκος και, προκληθείς από τον

Πρόεδρο Παυλόπουλο, έθεσε με λεπτομέρεια και με οργίλο ύφος τις ορέξεις του. Ιστορική επίσκεψη δεν ήταν. Ιστορική αποτυχία ήταν…
Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, έχουμε τη γνώμη ότι ήδη πέτυχε δύο τινά σε βάρος των Ελλήνων. Πρώτον, επισημοποίηση της αξίωσης της Τουρκίας για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Δεύτερον, για την Κύπρο ούτε κουβέντα για το τι θα γίνει με τη συνεχιζόμενη για 43 χρόνια τουρκική κατάκτηση. Είπε μόνο ο Ερντογάν ότι η λύση στο Κυπριακό δεν έρχεται επειδή οι Έλληνες δεν θέλουν λύση! Το Τουρκικό ΘΡΑΣΟΣ δεν έχει όρια. Όπως όρια δεν έχει η αφέλεια μερικών Ελλήνων ηγετών, να ελπίζουν ότι η Τουρκική επεκτατική πολιτική θα αλλάξει χωρίς πειστικό αντίπαλον δέος.

Η «Ιστορική» επίσκεψη στόχο έπρεπε να έχει τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών για ταχύτερη λύση τών μεταξύ των προβλημάτων. Δεν επετεύχθη βελτίωση σχέσεων. Τουναντίον εχαράχθησαν βαθύτερα οι διαφορές και οι ιδιαίτερες «προκλητικές» επεκτατικές διεκδικήσεις της Τουρκίας. Δεν ήταν η επίσκεψη Ιστορική.

Ήταν η ΑΠΟΤΥΧΙΑ της επίσκεψης Ιστορική. Σημειώθηκε επισημοποίηση και εμβάθυνση των διαφορών. Σημειώθηκε δημόσια, πρωτοφανής διπλωματική σύγκρουση Προέδρων Κρατών… Για την Κύπρο, ιδιαίτερα, η επίσκεψη σήμαινε κάτι; Ναι. Ο Τούρκος ηγέτης είπε (χωρίς αντίδραση) ότι φταίει η Ελληνική πλευρά, που δεν επιτυγχάνεται λύση στο Κυπριακό. Οι σχέσεις των δύο χωρών δεν βελτιώθηκαν. Επισημοποιήθηκαν με την Ιστορική αποτυχία της επίσκεψης.

ΥΓ.: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορθώς αναφέρθηκε στις 120.000 Ελλήνων της Πόλεως που εκριζώθηκαν… Για τις 200.000 Ελλήνων της Κύπρου, που προσφυγοποιήθηκαν στη χώρα τους, με την Τουρκική Εισβολή και Κατοχή, γιατί δεν μίλησε; Έπρεπε να επισημάνει, να τονίσει ιδιαίτερα ότι για 43 χρόνια συνεχίζεται η Τουρκική Κατακτητική Κατοχή της Κύπρου.

Keywords