Θερμά τετ-α-τετ τραπεζών με την επικεφαλής του SSM

«Θερμά» τετ α τετ με τις ηγεσίες των συστημικών τραπεζών θα έχει στις 14 Φεβρουαρίου η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Η Ντανιέλ Νουί θα έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής των τραπεζών, Κύπρου, Ελληνικής, Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και RCB, με την Διοικήτρια της Κεντρικής

Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ως επίσης και με τον Σύνδεσμο Τραπεζών.

Από τις επαφές της Ντανιέλ Νουί δεν θα μπορούσε βεβαίως να λείπει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο εργάζεται πυρετωδώς το τελευταίο χρονικό διάστημα και τρέχει διάφορα σενάρια.

Εξ ου και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφερθεί προεκλογικά στο σχέδιο "Εστία". Ωστόσο, δεν είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα το μόνο σχέδιο, το οποίο τρέχει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές τα σενάρια έχουν ως εξής:

1) Το σχέδιο "Εστία" θα χρηματοδοτεί ένα μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αφορούν πρώτη - κύρια κατοικία στη βάση κοινωνικών κριτηρίων.

- Το δημόσιο χρέος της χώρας εκτιμάται ότι "αντέχει" να επιβαρυνθεί μέχρι €1,5 δισ.

- Στο σχέδιο "Εστία" θα συμμετέχουν όλες οι τράπεζες.

2) Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων.

- Ο Οργανισμός θα εκδώσει ομόλογα και θα αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για αποφόρτιση του ισολογισμού της.

Η Ντανιέλ Νουί, σίγουρα θα θελήσει να γίνει κοινωνός των κυβερνητικών προθέσεων προς την κατεύθυνση της επίλυσης του γιγαντιαίου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στο «κυρίως πιάτο» της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού θα βρίσκεται η ανασκόπηση της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης, τα λεγόμενα "SREP". Συνήθως απαιτείται από τις τράπεζες να τηρούν πρόσθετα κεφαλαιακά αποθέματα ως συμπληρωματική δικλίδα ασφαλείας ή να πωλήσουν συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια δανείων για να μειωθεί ο πιστωτικός κίνδυνος.

Στις πιο ακραίες περιπτώσεις δύναται να ζητηθεί από μια τράπεζα να αλλάξει διοίκηση ή να προσαρμόσει την επιχειρηματική της στρατηγική.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες έχουν στήσει την γραμμή άμυνά τους. Θα προβάλουν τα συνεχή τρίμηνα συρρίκνωσης του προβλήματος, όπως και την σύγκριση με τον ρυθμό αντιμετώπισης του προβλήματος στην Ελλάδα.

«Εάν προσθέσεις την πρόοδο, που καταγράφουν όλες οι τράπεζες του τόπου στην αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων, μας έλεγαν τραπεζικές πηγές, τότε προκύπτει ότι είμαστε πολύ πιο προχωρημένοι ως τραπεζικό σύστημα από την Ελλάδα, η οποία έχει σε όγκο πολύ περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Επιπλέον, οι τράπεζες Κύπρου και Ελληνική έχουν ήδη κάνει χρήση του εργαλείου της πώλησης δανείων και δρομολογούν κι άλλες κινήσεις. Υπάρχει συνέπεια και δεν μπορεί να προσπεραστεί αδιάφορα», μας λέγουν χαρακτηριστικά τραπεζικοί κύκλοι.

Στην «εξίσωση» προσθέτουν και τις κινήσεις των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων APS για την Ελληνική και Altamira για τον Συνεργατισμό, όπως και την συνεργασία της Pepper με την Τράπεζα Κύπρου.

Όλα αυτά, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, δεικνύουν ότι όσα συμφωνήθηκαν υλοποιούνται.

Τέλος, ο μεγαλύτερος φόβος των τραπεζών είναι να υπάρξει εκτίμηση για αύξηση του χρόνου ανάκτησης των εξασφαλίσεων από τις τράπεζες, αφού αυτό θα συνεπάγεται και απαίτηση για αύξηση των προβλέψεών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα