Θεοχάρους:Κανένα σοβαρό κράτος δεν είναι αποστρατικοποιημένο

Όταν είσαι σε διαδικασία συνομιλιών και θέλεις να έχεις έναν ισχυρό στρατό, δεν τον διαλύεις, δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης και ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, σχολιάζοντας τις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στην εκπομπή του Ράδιο Πρώτο "Όλα στο φως", και ερωτηθείσα κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα μας από τις τουρκικές προκλήσεις, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να αγνοήσουμε την απειλή που προέρχεται από την Τουρκία.

«Δεν εκτιμούμε το μέγεθος του κινδύνου», τόνισε, υπενθυμίζοντας παλαίοτερη

δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νικου Αναστασιάδη, κατά την οποία είχε πει πως (με το Μπαρμπαρός ανοιχτά της Κύπρου) δεν μπορεί να συνομιλεί υπό απειλή.

«Δεν έχουν εναλλακτικό σχέδιο. Δεν ξέρουν πώς θα χειριστούν τα δεδομένα με διαφορετικό τρόπο. Έγινε ο "λεονταρισμός", αλλά μετά έψαχναν να βρουν τρόπο να ξεκινήσουν οι συνομιλίες… Άρχισαν τα 'παρακάλια'», είπε στη συνέχεια, για να υποστηρίξει πως δεν μπορούν να αλλάξουν στρατηγική, "γιατί δεν έχουν".

Ακολούθως, εξέφρασε την αντίθεσή της με την πολιτική της αποστρατικοποίησης, αναφέροντας πως «όταν είσαι σε διαδικασία συνομιλιών και θέλεις να έχεις έναν ισχυρό στρατό, δεν τον διαλύεις».

«Στέλνουμε τα παιδιά μας και περιμένουμε από αυτά να μας σώσουν και δεν τα εξοπλίζουμε τον τρόπο που πρέπει, τουλάχιστον να νιώθουν τα ίδια ασφαλή.

Την αποστρατικοποίηση την κάνεις όταν θα λύσεις το πρόβλημά σου και κανένα σοβαρό κράτος δεν είναι αποστρατικοποιημένο», είπε.

Ερωτηθείσα κατά πόσο θα ενίσχυε την άμυνα αν είχε τον λόγο, η κ. Θεοχάρους είπε πως το πρώτιστο είναι η ανόρθωση του φρονήματος του λαού. «Όταν έχεις ένα λαό που φοβάται, που τρέμει τι θα γίνει την επαύριον και δεν του παρέχεις εκείνη τη μόρφωση που δικαιούται, σίγουρα δεν μπορείς να του ζητάς να επιδεικνύει τον πατριωτισμό. Συνεπώς, η ενίσχυση άμυνας, κράτους πρόνοιας και παιδείας, είναι μέτρα που πρέπει να ληφθούν πάραυτα», τόνισε.

Έχουμε εξανεμίσει τα «όπλα» που μας έδωσε η ΕΕ

Νωρίτερα, μιλώντας για τη σχέση ΕΕ - Τουρκίας σε συνάρτηση με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, η κ.Θεοχάρους είπε: Η Τουρκία και η ΕΕ έχουν μια δυαδική σχέση, που θα μας επέτρεπε στο πρόσφατο παρελθόν να επιβάλουμε στην Τουρκία την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το δόγμα αυτό δεν έχει τύχει αυτής της εκμετάλλευσης και αυτοί που δεν ήθελαν να εφαρμόσουν τα «όπλα» που μας έδινε η ΕΕ, δεν μπορούν τώρα να λένε στους Ευρωπαίους για την κατοχή.

Αναφορά έκανε και στη σημαία του ψευδοκράτους στον Πενταδάκτυλο, για να διερωτηθεί: Όταν η κυβέρνηση, οι εκπρόσωποί της (σ.σ. βουλευτές), οι επίτροποι δεν το θέτουν, θα έρθουν οι Ευρωπαίοι να μας πουν, ελάτε να σας σβήσουμε τη σημαία στον Πενταδάκτυλο;

Ως ευρωβουλευτής, δεν έχω μερίδιο ευθύνης. Έχω κάνει πάρα πολλή δουλειά. Είμαι πολύ περήφανη για ό,τι έχω κάνει, είπε, σχολιάζοντας το σημαντικό έργο και των άλλων ευρωβουλευτών της Κύπρου.

Ενδιάμεσος: Δύο υποψήφιοι αν υπάρξουν... δύο υποψήφιοι

Νωρίτερα, κληθείσα να σχολιάσει τις ζυμώσεις στον ενδιάμεσο χώρο, η κ. Θεοχάρους διαβεβαίωσε πως εάν υπάρξουν δύο υποψήφιοι, τότε θα υπάρξουν «πέντε κόμματα και δύο υποψήφιοι».

Το κόμμα του δεν θα ακολουθήσει τον υποψήφιο και θα συμπλεύσει με την ομάδα των πέντε κομμάτων που εκφράζουν τον πατριωτικό χώρο, εκτίμησε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, λέγοντας πώς έχει φτάσει ο «κόμπος στο χτένι».

Ούτε η Αλληλεγγύη ούτε εγώ θα είμαστε τροχοπέδη στη συμμετοχή στις εκλογές του πατριωτικού χώρου με έναν υποψήφιο, ξεκαθάρισε στη συνέχεια.

«Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στον Ερντογάν και περιμένουν ότι θα μας λύσει το Κυπριακό… Έχει ζώσει την Κύπρο με τον πολεμικό τους στόλο και περιμένουν την καλή θέληση από τον Ερντογάν και την Τουρκία», σχολίασε με έντονο τον προβληματισμό η κ. Θεοχάρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα