Τετραπλασιάστηκαν οι κατασχέσεις ναρκωτικών στην Κύπρο
Αυξήθηκαν οι κατασχέσεις ναρκωτικών, λέει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και καλεί σε συστράτευση κατά του προβληματος
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι κατασχεθείσες ποσότητες ναρκωτικών τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων ετών, αναφέρει σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, καλώντας όλους σε συστράτευση για αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.
Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της 26ης Ιουνίου που ορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1987, ο Υπουργός αναφέρει ότι στο πλαίσιο μιας σφαιρικής, ολιστικής πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών, η Κυβέρνηση εφαρμόζει προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης για τους νέους, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των χρηστών, στήριξης του περίγυρου τους, ενώ ταυτόχρονα δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην καταστολή των παράνομων κυκλωμάτων των εμπόρων και διακινητών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο Υπουργός προσθέτει ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές όσον αφορά τη φιλοσοφία μεταχείρισης του χρήστη ναρκωτικών, αντιμετωπίζοντας τον ως άτομο που χρήζει θεραπείας και υποστήριξης με στόχο την απεξάρτηση και την κοινωνική του επαναφορά.
Συμπληρώνει ότι μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση, οι ή καταδικασθέντες χρήστες ουσιών εξάρτησης αντί της τιμωρίας και του κατηγορούμενοι εγκλεισμού στη φυλακή άρχισαν να αποστέλλονται, πλέον, σε κατάλληλα θεραπευτικά κέντρα απεξάρτησης. Περαιτέρω, ενισχύθηκαν οικονομικά τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας που προσφέρονται από την Πολιτεία και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των δράσεων κατά των ουσιοεξαρτήσεων.
Υπενθυμίζει ότι έχουν υλοποιηθεί οι δράσεις που είχε θέσει ως προτεραιότητα τον Ιούλιο του 2015, η Εθνική Επιτροπή για τα Ναρκωτικά, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η έναρξη λειτουργίας Προγράμματος Φαρμακευτικής Υποστήριξης στην Πάφο και στην Αμμόχωστο, σε πιλοτική βάση, η έναρξη λειτουργίας του Θεραπευτικού Προγράμματος «ΔΑΝΑΗ» στο Τμήμα Φυλακών και η σχετική εκπαίδευσης λειτουργών που υπηρετούν στις φυλακές, καθώς και η λειτουργία Ψυχιατρικού Κέντρου Ασφαλούς Νοσηλείας για Ανήλικους Χρήστες Εξαρτησιογόνων Ουσιών, με βίαιη, παραβατική ή επικίνδυνη συμπεριφορά, για τους οποίους χρήζει η έκδοση διατάγματος υποχρεωτικής νοσηλείας, ως προσωρινή λύση.
Η Κυβέρνηση, αναφέρει, συνεχίζει εξάλλου στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τα έτη 2013-2020 με την προώθηση της άμεσης εφαρμογής της νομοθεσίας για εισαγωγή του νάρκοτεστ, την προώθηση της εφαρμογής πιλοτικού προγράμματος χορήγησης φαρμάκων για χρήστες που παρακολουθούν προγράμματα μείωσης της βλάβης, την ενίσχυση του προγράμματος για εντοπισμό, παραπομπή σε προληπτικό ή και θεραπευτικό πρόγραμμα και παροχή συστηματικής κοινωνικής στήριξης σε ευάλωτες ομάδες,την προώθηση εφαρμογής προγράμματος πρώιμης παρέμβασης για τη στήριξη μαθητών και των οικογενειών τους που φοιτούν στο Σύστημα Προπαρασκευαστικής Μαθητείας, και την εφαρμογή περιβαλλοντικών δράσεων για την πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών, μέσα από την ανάπτυξη και εφαρμογή επιστημονικού προγράμματος δεξιοτήτων για γονείς.
Κύρια προτεραιότητα της Πολιτείας, πέρα από τη μείωση της ζήτησης, τονίζει ο Υπουργός, αποτελεί και η μείωση της προσφοράς των ουσιών εξάρτησης, μέσα από την κατάσχεση όσο το δυνατό μεγαλύτερων ποσοτήτων ναρκωτικών και τη σύλληψη των εμπόρων και διακινητών.
Σημειώνει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, μέσω της Αστυνομίας, και συγκεκριμένα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, προωθεί την πολιτική της Κυβέρνησης για μείωση της διάθεσης και προσφοράς ουσιών εξάρτησης, καθώς και για μείωση του αριθμού των εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.
"Γι’ αυτό, με τη σωστή ανάλυση και αξιοποίηση των πληροφοριών, τον πολλαπλασιασμό των ελέγχων της Αστυνομίας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι κατασχεθείσες ποσότητες ναρκωτικών τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων ετών", αναφέρει.
Παράλληλα, έχοντας ενισχύσει τον τομέα της πρόληψης, "καθιερώσαμε και ενισχύουμε διαρκώς τον τομέα της παρέμβασης, με τη στήριξη της πρώτης γραμμής που είναι η παρέμβαση στους νέους και ειδικά στους ανήλικους χρήστες. Για τον λόγο αυτό, το Γραφείο Πρόληψης της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) παρέχει και υπηρεσίες Λειτουργών Κοινωνικής Παρέμβασης σε χρήστες ναρκωτικών και σε άτομα του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος, παραπέμποντας τους σε προγράμματα στήριξης και θεραπείας".
Καταλήγοντας, ο Υπουργός αναφέρει ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι δίπλα μας και χωρίς καμία διάκριση μπορεί να κτυπήσει και τη δική μας πόρτα και καλεί όλους να κινητοποιηθούν ενωμένοι προς αντιμετώπιση του φαινομένου της ουσιοεξάρτησης και της διακίνησης των ναρκωτικών, με στόχο την επένδυση σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον χωρίς εξαρτήσεις.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η πιο βρώμικη παραλία στον κόσμο! [photos - video]
- Βάσεις 2017: Ποιες σχολές θα «εκτοξευθούν» και ποιες θα σημειώσουν πτώση
- Προσοχή, μην κρατάτε την πόρτα ανοιχτή για να περάσει ένας άντρας...
- Εξιχνιάστηκαν δύο δολοφονίες στο κέντρο της Αθήνας
- Η Εβελίνα Παπούλια έκοψε και άλλαξε χρώμα στα μαλλιά της
- Μενίδι: Δεν είναι «αδέσποτη» η σφαίρα θεωρεί η ΕΛΑΣ
- Ντίνος Καρύδης: Τελικά δεν έχω καρκίνο, οι εξετάσεις ήταν για άλλον...
- Δούκισσα Νομικού: Άραγε, είναι αυτός ο άντρας της ζωής σου;
- «Φως» σε δύο ανεξιχνίαστα άγρια εγκλήματα από το Ανθρωποκτονιών
- Στο νοσοκομείο ο Ντίνος Καρύδης με μετάσταση στο στομάχι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Θολό το τοπίο πάνω από το Crans-Montana
- Το ΥΠΟΙΚ διαφωνεί με αντισταθμιστικά στον ΦΠΑ ακινήτων
- 101.316 μείωση σε 5 χρόνια!
- Κίτρινος συναγερμός – Eξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες
- ΠτΔ: Ουδόλως δεσμευτικό το Έγγραφο Έιντε
- Ενώπιον ολομέλειας την Παρασκευή η πρόταση για κενή έδρα
- Συνεχίζει τις παράνομες έρευνες το Barbaros
- "Η τελευταία 3ετία, έχει και τις ανάλογες απαιτήσεις"
- «Πολύ λίγα τα 2 εκατ. του Ολυμπιακού για Τζόρτζεβιτς»
- Διορισμοί σε θέσεις αντικαταστάτη - Άρχισαν οι αιτήσεις
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Τετραπλασιάστηκαν οι κατασχέσεις ναρκωτικών στην Κύπρο
- Ιταλία: Οριστική η διάσωση της τράπεζας Monte dei Paschi
- "Ατρόμητος, Ανόρθωση και Πορτογάλοι για Ρόμο"
- Κατεχόμενα: Υπό κράτηση γυναίκα με κατηγορία μέλους της ΦΕΤΟ
- Έκθεση-Λεμεσός:“Πρέπει να μιλήσουμε…για τις ακτές μας!”
- Θολό το τοπίο πάνω από το Crans-Montana
- «Πολύ λίγα τα 2 εκατ. του Ολυμπιακού για Τζόρτζεβιτς»
- Η Ρωσία κατέστρεψε το 98,9% των χημικών της όπλων
- 101.316 μείωση σε 5 χρόνια!
- Το ΥΠΟΙΚ διαφωνεί με αντισταθμιστικά στον ΦΠΑ ακινήτων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοκάρει η εικόνα του Θερμαϊκού - "Χαβούζα" η ακτογραμμή
- Πάτρα: Τραυματίστηκε ελαφρά 26χρονος Γερμανός, μετά από συμπλοκή με άγνωστο
- «Anonymous»: H NASA είναι έτοιμη να αποκαλύψει την ύπαρξη εξωγήινης ζωής
- Μειωμένες κατά 80% οι επικουρικές συντάξεις!
- Διαβήτης: Πόσο ασφαλής είναι η ορμονική αντισύλληψη;
- Αναστασιάδης: Δεν υπάρχει σύμπλευση στο Κυπριακό
- Προς παράταση η υποβολή φορολογικών δηλώσεων
- Ρουβίκωνας: "Κάτω τα χέρια από το νερό" (vid)
- Πρ.Παυλόπουλος: Αντίδοτο στη μάστιγα των ναρκωτικών είναι η κοινωνική συνοχή