Τελευταία ημέρα της προεκλογικής για τις Προεδρικές στη Βραζιλία

Οι υποψήφιοι άρχισαν σήμερα την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας τους για τις πιο πολωμένες και αβέβαιες προεδρικές εκλογές που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες στη Βραζιλία, από τις οποίες μπορεί να εκλεγεί ένας ακροδεξιός απόστρατος λοχαγός που υπόσχεται να καταστείλει τη διαφθορά, να χαλαρώσει τους νόμους περί οπλοκατοχής και να υπερασπιστεί τις χριστιανικές οικογενειακές αξίες.

Το φαβορί, ο 55χρονος Ζαίχ Μπολσονάρου, αναδείχθηκε σε κλίμα εκτεταμένης

οργής για την άνοδο της εγκληματικότητας, την παραπαίουσα οικονομία και την προοπτική μιας επιστροφής του αριστερού Κόμματος των Εργαζομένων στην εξουσία.

Ο πλησιέστερος αντίπαλός του είναι ο Φερνάντου Αντάτζι του Κόμματος των Εργαζομένων, ο ηγέτης του οποίου βρίσκεται στη φυλακή για δωροληψία.

Η προεκλογική εκστρατεία τερματίσθηκε επισήμως το βράδυ της Πέμπτης, με το τελευταίο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων, όμως οι διεκδικητές της προεδρίας μπορούν ακόμη να παρεμβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καθώς οι υποψήφιοι δεν έχουν πλέον δικαίωμα να οργανώνουν συγκεντρώσεις, έχουν προγραμματισθεί διαδηλώσεις υπέρ ή κατά του Μπολσονάρου. Οι οπαδοί του έχουν καλέσει σε μια συγκέντρωση σήμερα το μεσημέρι μπροστά από το κοινοβούλιο στην Μπραζίλια και ελπίζουν να κάνουν μια επίδειξη ισχύος.

Οι τελευταίες σημερινές δημοσκοπήσεις θα δείξουν αν ο Μπολσονάρου έχει αρκετή υποστήριξη για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο, αύριο. Αν κανένας υποψήφιος δεν πάρει την πλειοψηφία, ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 28 Οκτωβρίου ανάμεσα στους δύο πρώτους.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος αναρρώνει αφότου τον τραυμάτισαν με μαχαίρι στη διάρκεια συγκέντρωσης πριν από ένα μήνα, απηύθυνε έκκληση στους Βραζιλιάνους μέσω του Facebook χθες το βράδυ από το σπίτι του να τον ψηφίσουν.

Τους ζήτησε να του δώσουν την πλειοψηφία ώστε να αποφύγει έναν δεύτερο γύρο, που ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει ο αριστερός αντίπαλός του.

Η υποστήριξη προς τον Αντάτζι βασίζεται στη δημοτικότητα του μέντορά του, του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στον οποίο απαγορεύθηκε να είναι υποψήφιος λόγω μιας καταδίκης του για διαφθορά. Ο Αντάτζι θα πραγματοποιήσει σήμερα προεκλογική εκστρατεία στην Πολιτεία Μπαχία της βορειοανατολικής Βραζιλίας όπου ο Λούλα εξακολουθεί να θεωρείται ήρωας επειδή η κυβέρνησή του έκανε πολλά για να ανακουφίσει τους φτωχούς.

Περίπου 26% των ψηφοφόρων δηλώνουν ακόμη αναποφάσιστοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, μια νίκη του Μπολσονάρου από τον πρώτο γύρο εξακολουθεί να είναι δυνατή, αλλά όχι πιθανή. Ο Μπολσονάρου πιστώνεται με το 35% των προθέσεων ψήφου, 13 μονάδες πάνω από τον Αντάτζι. Ο τρίτος υποψήφιος, ο κεντροαριστερός Σίρου Γκόμες είναι στάσιμος στο 11% ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο κεντροδεξιός Ζεράλντου Αλκμίν.

«Θα δεχθούμε το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία γι` αυτό», δήλωσε ο Μπολσονάρου.

Η διαβεβαίωση είχε στόχο να καθησυχάσει φόβους ότι, αν χάσει, θα απευθύνει έκκληση για στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο Μπολσονάρου, ο οποίος υποστηρίζεται από μια ομάδα απόστρατων στρατηγών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα δεχθεί μόνο τη νίκη.

Μια κυβέρνηση Μπολσονάρου θα επιτάχυνε την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Βραζιλίας και θα χαλάρωνε τους περιβαλλοντικούς ελέγχους για να υποστηρίξει τη γεωργία και την εξόρυξη. Θα μπλόκαρε επίσης τις προσπάθειες για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, των ναρκωτικών και των γάμων προσώπων του ίδιου φύλου.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή από την εφημερίδα Estado de Sao Paulo, ένας από τους κορφαίους οικονομικούς συμβούλους του υποψηφίου είπε πως ο Μπολσονάρου θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών εταιρειών ενέργειας Centrais Eletricas Brasileiras SA και Eletrobras.

Ωστόσο ο απόστρατος στρατηγός Οσβάλντου ντε Ζεζούς Φερέιρα υποσχέθηκε πως θα παραμείνει στα χέρια της κυβέρνησης η γιγάντια κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleo Brasileiro SA, γνωστή ως Petrobras.

Σχέδια για την κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον ποταμό Ταπάχος, στη λεκάνη του Αμαζονίου, τα οποία σταμάτησαν λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών, θα συζητηθούν και πάλι, δήλωσε ο Φερέιρα.

Όμως πρόσθεσε πως δεν θα επιτραπεί η επέκταση των φυτειών σόγιας, αραβοσίτου και ζαχαροκάλαμου στην περιοχή του Αμαζονίου, όπου οι περιβαλλοντολόγοι λένε πως η καταστροφή των δασών έχει αυξηθεί και πάλι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα