Τα ευρήματα έρευνας που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Συμβούλιο

Τα ευρήματα δημοσκόπησης η οποία διενεργήθηκε και στις δυο κοινότητες για το θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων έφερε στο φως ο τηλεοπτικός σταθμός Σίγμα.

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε από το Κέντρο Βιώσιμης Ειρήνης και Δημοκρατικής Ανάπτυξης και παρουσιάστηκε σήμερα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Η δημοσκόπηση αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο

ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου

Στο ερώτημα πόσο ασφαλείς αισθάνεστε εάν συνεχιστεί η Συνθήκη Εγγυήσεως με μονομερές δικαίωμα επέμβασης Ελλάδας και Τουρκίας, για 5 χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας, το 76% των Ε/κ δηλώνει ότι αισθάνεται λιγότερο ασφαλές, την ώρα που το 52% των Τ/κ δηλώνει ότι έτσι αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια.

Στο ενδεχόμενο αναθεώρησης της Συνθήκης Εγγυήσεως ώστε η Τουρκία να έχει δικαίωμα επέμβασης μόνο στο βόρειο μέρος του νησιού και η Ελλάδα στο νότιο μέρος του νησιού, το 79% των Ε/κ δηλώνει ότι αισθάνεται λιγότερο ασφαλές σε αντίθεση με το 46% των Τ/κ που δηλώνει ότι αισθάνεται περισσότερη ασφάλεια και 26% λιγότερη.

Στο ενδεχόμενο συνέχισης της Συνθήκης Εγγυήσεως με μονομερές δικαίωμα επέμβασης Ελλάδας και Τουρκίας, για 15 χρόνια, και στη συνέχεια επαναξιολόγησης της συμφωνίας το 83% των Ε/κ δηλώνει ότι αισθάνεται μεγαλύτερη ανασφάλεια. Την ίδια στιγμή ανασφάλεια αισθάνεται και το 1/3 των Τ/κ ενώ 1/3 επίσης νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και 1/3 δεν βλέπει καμιά αλλαγή.

Στο ενδεχόμενο κατάργησης του δικαιώματος επέμβασης της Τουρκίας, αλλά σε περίπτωση ανάγκης το κοινοβούλιο της Τ/κ συνιστώσας Πολιτείας να έχει το δικαίωμα να καλέσει την Τουρκία αφού εξαντληθούν όλες οι συμφωνηθείσες θεραπείες, το 88% των Ε/κ δηλώνει ότι τέτοια επιλογή δημιουργεί περισσότερη ανασφάλεια, ενώ μοιρασμένες είναι οι απόψεις ανάμεσα στους Τ/κ.

Πάντως οι Ε/κ και ποσοστό 85% αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια στην περίπτωση δημιουργίας ενός συστήματος έγκαιρου εντοπισμού και πρόληψης της βίας ανάμεσα στις δυο κοινότητες, κάτι το οποίο εγκρίνει και το 72% των Τ/κ. Το 81% των Ε/κ και το 66% των Τ/κ αισθάνονται επίσης ασφάλεια με τη σύσταση ενός συστήματος το οποίο θα απονέμει άμεσα δικαιοσύνη σε περίπτωση που κάποιος επιτεθεί σε μέλος της άλλης κοινότητας.

Τέλος το 65% των Ε/κ και το 55% των Τ/κ επιλέγει και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μικρού στρατού Ε/κ και Τ/κ ο ποιος θα αντιμετωπίζει τις ασύμμετρες απειλές αλλά και ενδοκοινοτική βια

Keywords
Τυχαία Θέματα