Συζήτηση στο Ευρ. Κοινοβούλιο για την κατάσταση στη Γάζα

Στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, που άρχισε στις 28 Μαΐου και ολοκληρώνεται σήμερα στο Στρασβούργο, έγινε συζήτηση για την κατάσταση στη Γάζα και τις συνέπειες της απόφασης του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος για την ευρωπαϊκή επιτροπή γειτονίας και τη διεύρυνση, εκπροσωπώντας

την αντιπρόεδρο της Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια πολιτική λύση που να σταματά τη βία.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας και την κυριαρχία του. Αλλά κάθε απάντηση πρέπει να είναι αναλογική. Οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να πυροβολούν εναντίον άοπλων διαδηλωτών, εκτός αν υπάρχει πραγματική και άμεση απειλή για τη ζωή. Οι Παλαιστίνιοι έχουν το πλήρες δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά. Ταυτόχρονα η Χαμάς και όσοι είναι επικεφαλής σε διαδηλώσεις στη Γάζα πρέπει να διασφαλίσουν ότι απορρίπτουν αυστηρά τη βία και ότι δεν εκμεταλλεύονται τις διαμαρτυρίες για άλλους λόγους », τόνισε.

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, υπογράμμισε πως είναι η αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα βία και να οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες ζωής καθώς και η άμβλυνση της τρομακτικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, όπου υπάρχει ρεκόρ ανεργίας και μια οικονομία στο χείλος της κατάρρευσης.

Γι' αυτόν τον λόγο, είπε, η Επιτροπή διέθεσε επιπλέον 3 εκατ. ευρώ για ένα πακέτο επείγουσας βοήθειας για τη Γάζα και τους τομείς της υγείας, της ύδρευσης και της αποχέτευσης, υπενθυμίζοντας ότι το σύστημα υγείας της Γάζας βρίσκεται υπό εξαιρετική πίεση στην αντιμετώπιση των τραυματιών.

Δεύτερον, πρέπει να επιταχύνουμε τις επενδύσεις στην υποδομή και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, όπως συζητήθηκε στις δύο πρόσφατες συνεδριάσεις της ad hoc επιτροπής συνδέσμου. Αυτό είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της απόγνωσης και της απογοήτευσης. Δεν έχει σημειωθεί ακόμη η πρόοδος που θέλαμε και ελπίζαμε να δούμε στη Γάζα.

Το Πρωτόκολλο του Παρισιού, που συμφωνήθηκε μεταξύ των μερών, πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και μάλιστα να επικαιροποιηθεί.

Το Ισραήλ, από τη πλευρά του, πρέπει να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο. Είναι απαραίτητη ουσιαστική πρόοδος στην κυκλοφορία, την πρόσβαση και τη δυνατότητα συναλλαγών. Η κατάργηση των ισραηλινών περιορισμών θα ήταν πιο χρήσιμη από οποιαδήποτε αύξηση της βοήθειας.

Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει επίσης να διαδραματίσει τον ρόλο της και να ανταποκριθεί πλήρως στις ευθύνες της έναντι του λαού στη Γάζα. Αυτό σημαίνει να εργαστούμε ενεργά για τη συμφιλίωση, υπό την αιγίδα της Αιγύπτου, την επανένωση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης κάτω από μια νόμιμη παλαιστινιακή Αρχή.

Η μόνη ρεαλιστική προοπτική για ειρήνη, ασφάλεια και ανάπτυξη στην περιοχή παραμένει η λύση των δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, με τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τους ιστορικούς δεσμούς του εβραϊκού λαού με την Ιερουσαλήμ και το ίδιο ισχύει και για τους δεσμούς του παλαιστινιακού λαού με την πόλη. Ακριβώς λόγω της μοναδικής ιστορίας της Ιερουσαλήμ, το καθεστώς της μπορεί να λυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών.

Αυτό επαναλάβαμε στους Αμερικανούς εταίρους μας μετά την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Κανείς άλλος, παρά μόνο οι δύο πλευρές μπορούν βγάλουν την Ιερουσαλήμ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπαμε επίσης ότι θα συνεχίσουμε να σεβόμαστε τη διεθνή συναίνεση για την Ιερουσαλήμ που ενσωματώνεται στο Ψήφισμα 478 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου συμπεριλαμβάνεται η τοποθεσία των διπλωματικών αντιπροσωπειών, μέχρις ότου τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνήσουν για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

Στη συζήτηση που έγινε με τους ευρωβουλευτές, τοποθετήθηκε η Έλενα Βανενσιάνο (S&D - Ισπανία) χαρακτηρίζοντας την ευρωπαϊκή αντίδραση πολύ αδύναμη καθώς η κυβέρνηση Νετανιάχου παραβιάζει μέρος της Συμφωνίας Σύνδεσης του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει εάν το Ισραήλ συμμορφώνεται με τη ρήτρα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, όπως απαιτείται από τη Συμφωνία και προσέθεσε: «Εάν παραβιαστεί ένα μέρος της Συμφωνίας, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υψώσει τη φωνή της».

Ο Νεοκλής Συλικιώτης (GUE/NGL - Κύπρος) καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Η πράξη τους συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, υπηρετεί τη διαιώνιση της κατοχής, καταστρατηγεί τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης δύο κρατών και, το χειρότερο, πυροδοτεί νέο κύκλο αιματοχυσίας σε βάρος του άμαχου παλαιστινιακού λαού», δήλωσε.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος (Ελλάδα-ΚΚΕ) έθεσε από τη πλευρά του το ερώτημα αν το Ισραήλ είναι κράτος-δολοφόνος ή όχι, καθώς μόνο το τελευταίο διάστημα δολοφόνησε πάνω από 100 ανθρώπους και μικρά παιδιά και τραυμάτισε πάνω από 10.000 άοπλους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη μετακίνηση της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε άλλους 200 οικισμούς στα κατεχόμενα και επεκτείνει το τείχος και στη θάλασσα, μετατρέποντας τη Γάζα στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης. « Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις που συνεχίζουν να επεκτείνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ, όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Ελλάδα, αρνούμενες να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, […] ουσιαστικά νομιμοποιούν την ισραηλινή βαρβαρότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Η Σοφία Σακοράφα (GUE/NGL - Ελλάδα), απευθυνόμενη στον Γιοχάνες Χαν, μίλησε για στάση απάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην επιθετική στάση του Ισραήλ. «Κύριε Επίτροπε, μετά την επική μάχη που έδωσαν τα ηρωικά ισραηλινά στρατεύματα για να αποκρούσουν την απαράδεκτη επίθεση χιλιάδων πεινασμένων, ξυπόλητων, αναπήρων, παιδιών και γερόντων Παλαιστινίων, κατοίκων της πανίσχυρης στρατιωτικής δύναμης της Γάζας, πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να μείνει απαθής και ουδέτερη, αλλά να αναλάβει αποτελεσματικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο εκδήλωσης μιας παρόμοιας επίθεσης εναντίον του ανυπεράσπιστου Ισραήλ! Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πρόοδο των εργασιών του θαλάσσιου τείχους -μοναδικό στον κόσμο όπως είπε ο Λίμπερμαν (σ.σ. υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ)- αλλά και την κατασκευή του υπόγειου τείχους γύρω από τα σύνορα της Γάζας, ώστε να μην απειλείται το Ισραήλ ούτε από τα ψάρια ούτε από ποντίκια που θα έρχονται από τη Γάζα και θα είναι σίγουρα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς!

Σας προτείνω η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο και να προταθούν οι εμπνευστές του για το Βραβείο Ζαχάρωφ!» σχολίασε ειρωνικά και τόνισε:

«Κύριοι συνάδελφοι, δυστυχώς και η σημερινή συζήτησή μας αποδεικνύεται προσβλητικά ειρωνική πάνω στα χιλιάδες μνήματα αμάχων απάτριδων Παλαιστινίων και σας καλώ να ξαναθυμηθούμε όλοι μέσα σε αυτή την αίθουσα τι σημαίνει κατοχή και τι σημαίνει αντίσταση».

Keywords
Τυχαία Θέματα