Συνταγή για "αρωματική" Ψαρόσουπα!

Υλικά

1 μπακαλιάρος φρέσκος περίπου 800γρ ή 1 αντίστοιχο πετρόψαρο (ροφός, στήρα, σφυρίδα, σκορπίνα κλπ)

2-3 γαρίδες ή καραβίδες, 2-3 μύδια ή 1-2 μικρά καβούρια κατά προτίμηση φρέσκα.

2 μικρά κρεμμύδια

1 μικρό πράσο

2 πατάτες

2 καρότα

1 λεμόνι

Μισό φινόκιο

150γρ σελινόριζα

100ml λευκό κρασί

Ελαιόλαδο

10ml ούζο

2 λίτρα νερό ( από αυτά αν τα 500ml είναι θαλασσινό νερό είναι ότι καλύτερο! Αρκεί να είναι καθαρό!)

Μερικά φύλλα

αποξηραμένο φασκόμηλο

Αλάτι, πιπέρι, αστεροειδής γλυκάνισος πάπρικα γλυκιά, , κουρκουμάς, μυρώνια, φρέσκια πιπερόριζα

μπούκοβο γλυκό ή καυτερό, μαϊντανός, άνηθος, εστραγκόν για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια, αφήνοντας τα σπάραχνα επάνω στο κεφάλι ειδικά αν έχουμε ροφοειδή.

Κόβουμε τα ψάρια σε μεγάλα κομμάτια, περίπου σε μέγεθος μερίδας για να χωρέσουν καλά στην κατσαρόλα. Σε αυτή τη φάση δεν αλατίζουμε ειδικά αν έχουμε και θαλασσινό νερό!

Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια για να μαγειρευτούν γρήγορα.

Βάζουμε στην κατσαρόλα ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά και αφού τα σωτάρουμε για 1-2 λεπτά προσθέτουμε μέσα τα λαχανικά για να γυαλίσουμε για μερικά λεπτά.

Όταν έχουν πάρει χρώμα, τα σβήνουμε με το κρασί και το ούζο και συμπληρώνουμε τα υγρά μας όλα μαζί με το φασκόμηλο, 2-3 αστεράκια γλυκάνισου, την πάπρικα, τον κουρκουμά, τα μυρώνια και το λεμόνι κομμένο στα δύο.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά και με ανοικτό καπάκι για 10-15 λεπτά ή μέχρι τα λαχανικά να γίνουν και τα βγάζουμε από την κατσαρόλα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ψάρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15-20 λεπτά περίπου. Προσοχή το νερό θα πρέπει ίσα ίσα να σκεπάζει τα ψάρια έτσι ώστε η σούπα μας να είναι όσο το δυνατόν συμπυκνωμένη σε γεύση.

Αποσύρουμε τα ψάρια με προσοχή όταν είναι έτοιμα και προσθέτουμε τα καβούρια για 10 λεπτά και προς το τέλος τις γαρίδες ή τις καραβίδες για 3-4 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα αποσύρουμε από την κατσαρόλα και περνάμε το ζωμό από σουρωτήρι για να μείνει καθαρός από τυχών υπολείμματα και κυρίως κόκκαλα από το ψάρι.

Βάζουμε τον καθαρό πλέον ζωμό σε μία άλλη κατσαρόλα και διορθώνουμε τη γεύση κυρίως στο αλάτι αν χρειάζεται. Αν είναι πολύ αραιός, το αφήνουμε να βράσει για 10-20 λεπτά μέχρι να κατέβει όσο χρειάζεται.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα μερικά από τα βρασμένα λαχανικά, κατά βούληση και με ένα ραβδομπλέντερ κάνουμε τη σούπα όσο βελουτέ μας αρέσει. Εδώ προσοχή στην πιπερόριζα, να την έχετε σε μεγάλα κομμάτια έτσι ώστε να μην τη βάλετε σε αυτή τη φάση διότι μπορεί να δώσει πολύ μεγάλη ένταση και αψάδα στο τελικό αποτέλεσμα!

Την αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια τη βάζουμε στο ψυγείο. Καλύτερη θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι γύρω στους 12-15οC για φαγητό ή 8-10 οC ως ποτό.

Αν επιλέξετε να την σερβίρεται ως ποτό δεν είναι απαραίτητο να περιέχει αλκοόλ, αλλά αν θέλετε προτιμήστε ένα γλυκόπιοτο Ούζο ή λίγη Grappa για να δέσει η γλύκα τους με αυτή της σούπας!

Πηγή: diatrofi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα