Συνωμοσίες πίσω από τη βουτιά της λίρας βλέπει ο Μπουλούτ

Σε νέο παραλήρημα προέβη ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ, ο οποίος ξεσπάθωσε κατά ξένων κέντρων, Αγγλοσαξόνων και Ισραηλινών, για τους προεκλογικούς τριγμούς στην τουρκική οικονομία και τη βουτιά της τουρκικής λίρας! Το κέντρο, που διοργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, τώρα εξαπολύει ‘‘οικονομική επιχείρηση’’ εναντίον της Τουρκίας, ισχυρίστηκε μιλώντας στην κρατική τουρκική τηλεόραση.

Οι επιχειρηματίες, που έβγαλαν το ψωμί τους στην Τουρκία τα τελευταία 60 χρόνια, τώρα εγκαταλείπουν τη χώρα με τα δισεκατομμύριά μας, μάς

ξεπουλάνε. Δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν χρειαζόμαστε κανέναν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιγκίτ Μπουλούτ.

Οι τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές δέχονται επίθεση, είπε, από το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Τελ Αβίβ, όπως και στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, αλλά αυτά δε θα τα φοβηθούμε ποτέ.

Χθες, η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκιά της κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, σε μια κίνηση έκτακτης ανάγκης για να ανακόψει τη μεγάλη πτώση που καταγράφει η τουρκική λίρα και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η οποία έχει πληγεί από τις παρεμβάσεις του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Το τουρκικό νόμισμα έχει απολέσει 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους.

Αν συνεχιστεί η διολίσθηση της τουρκικής λίρας, ίσως να χρειαστούν capital controls για να αποφευχθεί μία κρίση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Οι εξωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Τουρκίας κυμαίνονται σήμερα στο 25% του ΑΕΠ και τα τραπεζικά δάνεια εκπροσωπούν το 126% των καταθέσεων, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στις αναδυόμενες αγορές.

Δεν είναι μια δυσκολία που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος αναφερόμενος στη νομισματική κρίση, χαμηλώνοντας τους τόνους, εν όψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι η διακύμανση στην ισοτιμία δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά είναι ένα πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα