Συνέντευξη ΠτΔ στο Σίγμα:Δεν υπάρχει εύκολος αντίπαλος (vid)

«Δεν θεωρώ ότι η αυριανή ατζέντα επαφών Ερντογάν στην Αθήνα θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό, αφού υπάρχουν πολλά άλλα προβλήματα. Βεβαίως και το Κυπριακό είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά δεν μπορούμε να προσδοκούμε. Επιτυχία θα ήταν η δημιουργία διαύλου ενός δομημένου διαλόγου για το Κυπριακό», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Κατερίνα Χριστοφίδου, στο πλαίσιο της Εκπομπής Μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για τις εκλογές, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει εύκολος αντίπαλος, τις επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση, το μέλλον του Κυπριακού και τα διάφορα σκάνδαλα, και τη σχέση του με τον Γ. Εισαγγελέα.

Για το Κυπριακό, τόνισε πως αυτό που έχει σημασία είναι να ξεκαθαρίσουν οι θέσεις της Τουρκίας και να συνειδητοποιήσει η Άγκυρα πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση με παραμονή στρατευμάτων και διατήρηση των επεμβατικών δικαιωμάτων-εγγυήσεων.

Επιπλέον, επεσήμανε πως και οι Τ/κ θα πρέπει να κατανοήσουν πως, πέραν της ευαισθησίας τους, υπάρχουν και τα θύματα της εισβολής και αυτών που έχουν κάνει οδυνηρές υποχωρήσεις προκειμένου να εξευρεθεί λύση.

Τα οφέλη της Τουρκίας

Κληθείς να σχολιάσει πώς θα επιτευχθεί η κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας, είπε «Αν συνειδητοποιήσει ότι μια λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος των τουρκικών συμφερόντων, γιατί θα μπορεί να προμηθεύεται από τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Επίσης θα κλείσει ένα θέμα που αποτελεί οικονομική αιμορραγία για την Τουρκία, η συντήρηση του παράνομου μορφώματος.

Την ίδια ώρα, θα έχει ένα δυνητικό σύμμαχο για την Ευρώπη. Θα είναι πολλά τα οφέλη μέσα από μια λύση και για την Τουρκία».

Μεταξύ άλλων, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, είπε πως αν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, τότε η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να συνέλθει και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. «Αλλά τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται τώρα. Προτεραιότητα είναι το Plan A, η συνέχιση του διαλόγου με την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία».

Κληθείς να απαντήσεις για τις επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση, είπε πως την ώρα που τον κατηγορούν ότι έδωσε τα πάντα, την ίδια στιγμή ο κ. Ακιντζί λέει πως δεν έδωσε τίποτα. Αναφέρθηκε στο πλαίσιο Γκουτέρες και σημείωσε πως η επιμονή μας πρέπει να είναι η συνέχιση του διαλόγου.

Δεν υπάρχει εύκολος αντίπαλος

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για δώρα «Άγιου Βασίλη» προεκλογικά, είπε πως μέσα σε μια πενταετία υπάρχουν 4 εκλογικές αναμετρήσεις, επομένως, με αυτή τη λογική, δεν θα έπρεπε τέσσερις φορές να λαμβάνονται αποφάσεις.

Για το θέμα των εκλογών, είπε πως όποιος είναι εφησυχασμένος, είναι καταδικασμένος να χάσει, «Δεν υπάρχει εύκολος και δύσκολος αντίπαλος», σημείωσε.

Η παρεξήγηση με Γ. Εισαγγελέα

Όσον αφορά για την υπόθεση Λοϊζίδου, περιορίστηκε να δηλώσει πως σέβεται την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.

Χαρακτήρισε αχρείαστη μια προηγούμενη σύγκρουση με τον Γενικό Εισαγγελέα, τονίζοντας «Του είχα ζητήσει, όταν και εφόσον έχει το πόρισμα από τις έρευνες, να με ενημερώσει. Σε κάποιο στάδιο μού είπε θα με ενημερώσει. Όταν έμαθα ότι θα πραγματοποιήσει τηλεοπτική διάσκεψη, τον πήρα τηλέφωνο και του είπα πως θα ήταν καλό να με ενημερώσει. Και μου απάντησε όχι, θα ενημερωθείτε από την τηλεόραση. Και το θεώρησα προσβολή. Ήταν μια αχρείαστη παρεξήγηση».

Για τα διάφορα σκάνδαλα, χαρακτήρισε ψευδέστατη την είδηση για την υπόθεση με RaynΑir, σημειώνοντας πως έκαναν ένα σφάλμα και έγραψαν λάθος όνομα. Ερωτηθείς γιατί δεν έχουν τιμωρηθεί όσοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα, απάντησε ότι αυτό είναι θέμα του Γενικού Εισαγγελέα. Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε πως οι καθυστερήσεις που προκαλούνται είναι εξαιτίας της μη συνεργασίας τρίτων χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα