Συνεδριάζει το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου για τον Ναό

Η επανεξέταση της εκδηλωθείσας γραπτώς πρόθεσης της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας προς ανέγερση Καθεδρικού Ναού στον Δημόσιο Κήπο αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου, στις 18:00, σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Το θέμα τίθεται προς συζήτηση σε υλοποίηση της απόφασης του Σώματος στην προηγούμενη συνεδρία του.

Σημειώνεται πως ιδιοκτήτης του Δημόσιου Κήπου είναι η Ιερά Μητρόπολη Πάφου, η οποία υπέβαλε αίτημα για ανέγερση νέου Μητροπολιτικού Ναού στα όρια του κήπου, αφού ο υφιστάμενος δεν

καλύπτει τις ανάγκες των πιστών.

Η Μητρόπολη Πάφου υποστηρίζει ότι δεν θα απαιτηθεί πέραν του 5% της έκτασης του κήπου για τη δημιουργία του ναού και είναι έτοιμη να συζητήσει το ακριβές εμβαδόν και τη χωροθέτηση του ναού, που θα αποτελεί μέρος του ευρύτερου χώρου, ο οποίος, μετά την ανέγερση του ναού, θα παραχωρηθεί στον Δήμο για την μετατροπή του σε ένα χώρο πρασίνου για τους πολίτες.

Επί του θέματος, φορείς και οργανώσεις έχουν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις, ενώ έξω από το δημοτικό μέγαρο, την ώρα της συνεδρίας, αναμένεται να παραστούν τόσο πολίτες που τάσσονται εναντίον της ανέγερσης του ναού στον κήπο, αλλά και όσοι υποστηρίζουν την άποψη αυτή.

Ψήφισμα
----
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας τάσσεται υπέρ της Διάσωσης του Δημόσιου Κήπου της Πάφου, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η «Ομάδα Πρωτοβουλίας υπέρ της διάσωσης του δημόσιου κήπου της Πάφου» τις τελευταίες μέρες διεξάγει διαδικτυακή ψηφοφορία και απ’ ό,τι φαίνεται τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αφού μέχρι στιγμής ψήφισαν κατά της ανέγερσης ναού στον δημόσιο κήπο 1374 άτομα. Γεγονός, σημειώνει, που υποδεικνύει και την επικρατούσα τάση στην πόλη μας. Ταυτόχρονα, η Ομάδα Πρωτοβουλίας εξέδωσε ψήφισμα το οποίο υπέγραψαν επώνυμα 100 γνωστοί Παφίτες και μη, οι οποίοι θέλησαν με αυτό τον τρόπο να δηλώσουν εμφαντικά την υποστήριξή τους στις προσπάθειες για διάσωση και διατήρηση του δημόσιου κήπου στην ιστορική του μορφή.

Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα της Ομάδας Πρωτοβουλίας υπέγραψαν οι βουλευτές Πάφου Ηλίας Μυριάνθους (ΕΔΕΚ) και Αντρέας Φακοντής (ΑΚΕΛ) και οι βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου, των Πανεπιστημίων Μοντρεάλ και Κολούμπια, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, εικαστικοί, εκπαιδευτικοί, πολιτικοί μηχανικοί και άλλες γνωστές προσωπικότητες της Πάφου ή και γενικότερα της Κύπρου.

Με το ψήφισμα, οι υπογράφοντες, προστίθεται στην ανακοίνωση, τάσσονται υπέρ της διάσωσης του δημόσιου κήπου της Πάφου.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, ο Δημόσιος Κήπος της Πάφου αποτελεί ιστορικό αστικό πάρκο και είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης και των ανθρώπων της.

Θα πρέπει να αποδοθεί στον Δήμο Πάφου για να τον αναζωογονήσει, ώστε να παραδοθεί στις επόμενες γενεές στη μορφή που παραδοσιακά είχε και προβλέπεται στο Τοπικό Σχέδιο Πάφου. Οποιοδήποτε μεγάλο κτίριο εντός του κήπου θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα το ιστορικό τρίγωνο του κέντρου της Πάφου, που είναι το πιο χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς της.

Οι ενέργειες για επίλυση του θέματος ανέγερσης νέου Μητροπολιτικού Ναού θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εξεύρεση εναλλακτικής χωροθέτησης, που θα ικανοποιεί τα κριτήρια της Μητρόπολης και της κοινωνίας της Πάφου και θα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη από περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής άποψης, συμπληρώνεται στο ψήφισμα.

Καλούν, τέλος, τον Δήμαρχο και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους να απορρίψουν ξανά οποιεσδήποτε εισηγήσεις για ανέγερση Μητροπολιτικού Ναού εντός του κήπου και να συνεργαστούν με τη Μητρόπολη για εξεύρεση εναλλακτικού χώρου.

ΕΚΑΤΕ Πάφου
----
Παρέμβαση στο θέμα κάνει με ανακοίνωσή του το ΕΚΑΤΕ Πάφου.

«Χωρίς να έχουμε καμιά πρόθεση στο να αναμειχθούμε στα της Εκκλησίας», αναφέρουν οι καλλιτέχνες της Πάφου, «εντούτοις νιώθουμε και εμείς την ανάγκη να υπερασπιστούμε το λιγοστό πράσινο που έχει απομείνει στην πόλη μας».

Το ΕΚΑΤΕ Πάφου επισημαίνει, επίσης, πως τα αρμόδια σώματα του κράτους έκριναν ότι ο χώρος πρέπει να διατηρηθεί όπως έχει με ελάχιστες παρεκκλίσεις και θέλουν να παροτρύνουν τον Δήμο να αφουγκραστεί τη λαϊκή επιθυμία για εξωραϊσμό και προστασία του χώρου.

Το ΕΚΑΤΕ δηλώνει ακόμα μια φορά έτοιμο να στηρίξει μαζί με τα υπόλοιπα οργανωμένα σύνολα οποιεσδήποτε προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα