Συνεχίζεται το θρίλερ με σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Στη Γερμανία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αναθεώρησε την προηγούμενη απόφασή του και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συζητήσει με τους συντηρητικούς.

Ως μια ελπίδα εξεύρεσης λύσης από το πρωτοφανές στα μεταπολεμικά χρονικά πολιτικό αδιέξοδο εκλαμβάνεται, μάλιστα, η ανακοίνωση κοινής συνάντησης την Πέμπτη στις 21:00 ώρα Κύπρου του Προέδρου, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών,

Μάρτιν Σουλτς και τον Βαυαρό Πρωθυπουργό και Αρχηγό των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ.

Στη διάρκεια της συνάντησης θα καταβληθεί προσπάθεια να διερευνηθούν οι δυνατότητες διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Μάρτιν Σουλτς μιλώντας χθες το βράδυ στο συνέδριο της νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών στο Σάαρμπρικεν διευκρίνισε ότι ο λόγος, για τον οποίο θα συμμετέχει στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο είναι ότι το του ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Το τί θα προκύψει από αυτή τη συνάντηση, είπε είναι ανοιχτό.

Στόχος του, τόνισε, είναι ν’ ακολουθήσει έναν δρόμο, που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.

Διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία του κόμματος δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, ούτε μεγάλο συνασπισμό, ούτε επαναληπτικές εκλογές, ούτε μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο κ. Σουλτς δεν κατάφερε, ωστόσο, να πείσει τους νεαρούς Σοσιαλδημοκράτες. Κατά την αποχώρηση του από την αίθουσα του συνεδρίου η κομματική νεολαία τον αποχαιρέτησε με το σύνθημα «ποτέ ξανά μεγάλος συνασπισμός».

Αυτή εξακολουθεί να είναι μέχρι στιγμής και η γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας της κομματικής βάσης των Σοσιαλδημοκρατών.

Την επιθυμία της να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν κυβέρνηση εξέφρασε, εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία, είναι επιθυμητό να έχουμε γρήγορα μια κυβέρνηση δήλωσε η κα Μέρκελ σε κομματική συγκέντρωση.

Είναι έτοιμη, είπε, να μιλήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες, έσπευσε, ωστόσο, να τονίσει ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Την ίδια ώρα το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ενισχυμένο από το ιστορικό αποτέλεσμα που κατέγραψε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, φαίνεται να απολαμβάνει την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα,

Η κα Μέρκελ βρίσκεται σε μια εντελώς φθίνουσα πορεία και αυτό εν μέρει χάρη σε εμάς δήλωσε ικανοποιημένος ένας από τους επικεφαλής του κόμματος, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ.

Ο καιρός της έχει περάσει, θέλουμε να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή, τόνισε.

Για το κόμμα του δήλωσε ότι αναμένει τα καλύτερα σε περίπτωση νέων εκλογών και οι δημοσκοπήσεις μοιάζει να τον δικαιώνουν.

Δεν θα αποφασίσουμε εμείς, αν θα γίνουν νέες εκλογές. Δεν το ζητάμε εμείς, όμως είμαστε έτοιμοι, τόνισε και «μάλλον θα κερδίσουμε», πρόσθεσε.

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ παραδέχεται ότι η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» προσελκύει κυρίως τους διαμαρτυρόμενους.

«Οι πολίτες δεν ψηφίζουν το κόμμα μου εξαιτίας των προσώπων, που το απαρτίζουν, αλλά για να διαμαρτυρηθούν για τα όσα συμβαίνουν, εξήγησε.

Συγκεντρώνοντας το 12,6% των ψήφων και κερδίζοντας 92 έδρες στην ομοσπονδιακή βουλή η Εναλλακτική για τη Γερμανία κατάφερε να σπάσει το ταμπού, που ήθελε τα ακροδεξιά κόμματα στη Γερμανία να βρίσκονται στο περιθώριο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Την εκτίμηση ότι μια νέα προσφυγή στις κάλπες δεν θα δώσει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στηρίζει νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, η οποία δείχνει ότι σχεδόν το 60% των πολιτών στη Γερμανία θα ψήφιζε το ίδιο, όπως στις εκλογές πριν από δύο μήνες.

Μόλις το 8% δηλώνει ότι θα επέλεγε διαφορετικό κόμμα, αν ξαναγίνονταν εκλογές στη Γερμανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα