Συνεχίστηκε η διαδικασία για τον Δημοτικό Γραμματέα Λάρνακας

Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου η ακροαματική διαδικασία στην οποία ο Λευτέρης Εμπεδοκλής, Δημοτικός Γραμματέας Λάρνακας, που τελεί σε διαθεσιμότητα, κατηγορείται για υποθέσεις κλοπής από δημόσιο λειτουργό, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, ο Δημοτικός Γραμματέας κατηγορείται ότι πήρε από τον επιχειρηματία Θεοδόση Χρυσοστόμου ποσό ύψους 35 χιλιάδων ευρώ για νομιμοποίηση παράνομων κατασκευών στο εστιατόριο που διαθέτει στην περιοχή Μακένζη στη Λάρνακα.

Κατά τη

σημερινή διαδικασία κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ο Μάριος Αποστόλου, ενοικιαστής του εστιατορίου, ο οποίος σε κατάθεσή του στην Αστυνομία που ανέγνωσε στο Δικαστήριο, ανέφερε ότι τον Μάιο του 2013 συμμετείχε σε συνάντηση που έγινε στο γραφείο του πρώην Δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, στην παρουσία του κατηγορουμένου Λευτέρη Εμπεδοκλή, του Δημοτικού Μηχανικού Λάρνακας, του Θεοδόση Χρυσοστόμου και ενός άλλου ατόμου, με στόχο να εξευρεθούν τρόποι νομιμοποίησης κάποιων παρανομιών στο εστιατόριο.

Ανέφερε, ακόμα, ότι στις 8 Σεπτεμβρίου του 2016 μετέφερε με το αυτοκίνητό του τον επιχειρηματία στη ΣΠΕ Μακράσυκας, απ’ όπου έκανε ανάληψη χρημάτων, και στη συνέχεια τον πήγε στην παραλία των Φοινικούδων, όπου τον άφησε κοντά στο Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής, Άντρης Κωνσταντίνου, ο μάρτυρας είπε πως στη συνάντηση του Μαΐου του 2013 έγινε λόγος για πληρωμή χρηματικού ποσού ως προστίμου, προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι παρανομίες στο εστιατόριο και πως ο κατηγορούμενος ανέφερε πως θα έβλεπε το θέμα και θα ενημέρωνε σε κατοπινό στάδιο για το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί.

Είπε, ακόμα, ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι ήταν θετικοί στην πληρωμή προστίμου, αναφέρθηκε στην μεταφορά του επιχειρηματία στη ΣΠΕ Μακράσυκας απ’ όπου έκανε ανάληψη χρημάτων και σημείωσε πως στις 11 Σεπτεμβρίου του 2016 είχε συναντηθεί με τον επιχειρηματία, ο οποίος του ανέφερε πως θα κατάγγελλε στην Αστυνομία ότι είχε δώσει στον Δημοτικό Γραμματέα Λάρνακας χρήματα για νομιμοποίηση των παράνομων κατασκευών στο εστιατόριό του.

Αντεξεταζόμενος από τον Νίκο Δημητρίου, συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου, ο μάρτυρας είπε πως υπήρξε μια διαδικασία στη ΣΠΕ για να πάρει ο επιχειρηματίας τα χρήματα που ήθελε και πως αυτή η διαδικασία κράτησε κάποιο χρόνο.

Ο κ. Δημητρίου είπε στον μάρτυρα πως «δεν μας ενδιαφέρει τι ώρα πήρατε τα χρήματα και φύγατε από τη ΣΠΕ, γιατί θέλατε να δείξετε πως υπήρχε καθυστέρηση στο να πάει ο επιχειρηματίας από τη Συνεργατική στο γραφείο του Δημοτικού Γραμματέα στο Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας".

Ο μάρτυρας απάντησε πως «ορκίστηκα να πω την αλήθεια, δεν έχω τίποτε με τον Θεοδόση Χρυσοστόμου, ούτε με τον Δημοτικό Γραμματέα» και σημείωσε ότι «εγώ λέω την αλήθεια».

Ο Νίκος Δημητρίου υπέβαλε στον μάρτυρα ότι τον Μάιο του 2013 δεν έγινε καμία συνάντηση στο γραφείο του πρώην Δημάρχου στην παρουσία του ιδίου (μάρτυρα), του Δημοτικού Γραμματέα, του Δημοτικού Μηχανικού, του επιχειρηματία και δύο άλλων ατόμων, με τον Μάριο Αποστόλου να απαντά «βεβαίως και έγινε η συνάντηση».

Ακολούθησε η κατάθεση του Ανδρέα Καρακατσάνη, Δημοτικού Μηχανικού Λάρνακας, ο οποίος στην κατάθεσή του στην Αστυνομία που ανέγνωσε στο Δικαστήριο είπε πως υπήρχαν κάποια προβλήματα με παράνομες κατασκευές στο εστιατόριο και πως, μπορεί να συνάντησε, αλλά δεν θυμόταν καθόλου τον επιχειρηματία Θεοδόση Χρυσοστόμου.

Είπε, επίσης, πως δεν θυμόταν να έγινε συνάντηση τον Μάιο του 2013 στο γραφείο του πρώην Δημάρχου στην παρουσία του ιδίου, του μάρτυρα, του Δημοτικού Γραμματέα, του επιχειρηματία και ενός άλλου ατόμου, είπε πως «πιθανόν να έγινε», πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτή δεν καταγράφηκε πουθενά και δεν την είχε προγραμματισμένη στο ημερολόγιό του. Ανέφερε, επιπλέον, πως υπάρχει διαδικασία η οποία προβλέπει την πληρωμή προστίμου για νομιμοποίηση παράνομων κατασκευών σε διάφορα υποστατικά και δεν απέκλεισε να έγινε αναφορά σε ποσό 15 χιλιάδων ευρώ για το συγκεκριμένο εστιατόριο.

Ο μάρτυρας, σε δεύτερη κατάθεσή του στην Αστυνομία, είπε πως στις εννέα το πρωί στις 8/9/16 είχε προγραμματισμένη συνάντηση στο γραφείο του κατηγορούμενου και πως δεν θυμόταν πόση ώρα αυτή διήρκεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Άντρης Κωνσταντίνου, ο μάρτυρας είπε ότι το 2013 βρισκόταν σε ισχύ η πολεοδομική αμνηστία για νομιμοποίηση παράνομων οικοδομών και εξήγησε ότι το πρόστιμο ήταν ανάλογο με τα τετραγωνικά μέτρα των παρανομιών. Σημείωσε πως ο σκοπός δεν ήταν η κατεδάφιση των παρανομιών, αλλά η εξεύρεση τρόπου για νομιμοποίησή τους.

Ο μάρτυρας είπε, ακόμα, ότι ο κατηγορούμενος είχε ζητήσει από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου να γίνει έλεγχος στο εστιατόριο αναφορικά με τις παράνομες κατασκευές και πρόσθεσε πως ο έλεγχος έγινε από τον Γιαννάκη Ιωάννου, υπάλληλο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, ο οποίος υπέβαλε έκθεση.

Ο κ. Καρακατσάνης ανέφερε, επίσης, πως στις 2/6/2015, με βάση την έκθεση του Γιαννάκη Ιωάννου, υπέβαλε προς τον κατηγορούμενο δική του έκθεση για τις παρανομίες και στη συνέχεια έλαβε οδηγίες από τον Αντρέα Λουρουτζιάτη να ασκηθεί δίωξη εναντίον του εστιατορίου.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με νέους μάρτυρες κατηγορίας, ενώ μέχρι τότε ο κατηγορούμενος θα παραμείνει υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα