Συνεχίστηκε η διαδικασία για έκδοση του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ

Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση για έκδοση στη Γερμανία του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ.

Σήμερα κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου ο ίδιος ο εκζητούμενος Τσερκέζ Κορκμάζ, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή του στην Τουρκία, στην πολυετή ποινή φυλάκισης του από Τουρκικό δικαστήριο και στην ίδρυση, μετά την αποφυλάκιση του, μαζί με άλλους Κούρδους του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κόμματος.

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PΚΚ) επειδή δεν πληρούσε τα κριτήρια για κάτι

τέτοιο, αφού όπως εξήγησε έχει οικογένεια και πως θα ήταν «τιμή» για τον ίδιο να ήταν μέλος του Κόμματος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Ευστάθιου Ευσταθίου, συνηγόρου υπεράσπισης του, ο εκζητούμενος είπε πως ήρθε στην Κύπρο το 2009, ότι πήρε το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα, πως διέμενε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Θεόφιλος» στη Λεμεσό και ότι δημιουργήθηκαν άλλα τρία τέτοια κέντρα στη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την Πάφο, ωστόσο λόγω της οικονομικής κρίσης αναγκάστηκαν να κλείσουν.

Ανέφερε ακόμα ότι βρισκόταν στην Κύπρο μέχρι το 2012, πως μετά έφυγε για την Γερμανία όπου βοηθούσε εθελοντικά σε Πολιτιστικά Κέντρα των Κούρδων και πως τα Κέντρα αυτά ήταν νόμιμα, αδειοδοτημένα από τη χώρα και λειτουργούσαν υπό την ομπρέλα του Κουρδικού Δημοκρατικού Κογκρέσου Κοινοτήτων της Ευρώπης (KCDK – E).

Σε άλλες ερωτήσεις ο Κορκμάζ απάντησε πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν δεν υπάρχει στη Γερμανία, στην Ευρώπη και στην Κύπρο, ότι άτομα της οικογένειας του βρίσκονται στην Ευρώπη και στο Κουρδιστάν και πως από το 2014 δεν ξαναπήγε στην Γερμανία.

Είπε ακόμα ότι η Γερμανία εξασφαλίζει τις πληροφορίες για τους Κούρδους που ζουν στη χώρα από την Τουρκία με την οποία έχουν πολύ στενές σχέσεις.

Αντεξεταζόμενος από τη Θεανώ Κουμή, εκπρόσωπο της Κεντρικής Αρχής, ο εκζητούμενος είπε πως το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του που εκδόθηκε από Γερμανικό δικαστήριο βασίστηκε σε πληροφορίες που δόθηκαν από την Τουρκία και σημείωσε ότι σε περίπτωση που εκδοθεί στην Γερμανία, θα του επιβληθεί ποινή φυλάκισης, θα χαρακτηριστεί ως «τρομοκράτης» και τελικά θα παραδοθεί  στην Τουρκία.

Σημείωσε ακόμα ότι σε περίπτωση που μετά την αποφυλάκιση του από τις γερμανικές φυλακές δεν εκδοθεί στην Τουρκία, καμία χώρα της Ευρώπης δεν θα του επιτρέψει διαμονή αφού θα είχε χαρακτηριστεί «τρομοκράτης».

Σε παρατήρηση της κ. Κουμή ότι η Γερμανία δεν ζητά την έκδοση του στη χώρα για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, αλλά βάσει αυτού του αναφέρεται στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δηλαδή «συμμετοχής του σε τρομοκρατική οργάνωση», ο εκζητούμενος είπε πως με βάση τη νομοθεσία της Ευρώπης, όλες οι ενέργειες και πράξεις που έκανε στη Γερμανία σε Πολιτιστικά Κέντρα των Κούρδων, γίνονταν με δεδομένο ότι τα Κέντρα αυτά ήταν αδειοδοτημένα από τις αρμόδιες Αρχές και νόμιμα.

Σε άλλη παρατήρηση ότι όσα ανέφερε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας είναι ισχυρισμοί που μπορούν να λεχθούν για υπεράσπιση του ενώπιον του Γερμανικού δικαστηρίου, ο Κορκμάζ είπε πως «εγώ δεν θέλω να πάω στη Γερμανία. Σέβομαι τους Νόμους, ο αγώνας μου γίνεται σε πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο» είπε και διερωτήθηκε γιατί τόσα χρόνια που ήταν στη Γερμανία δεν συνελήφθη και δεν ανοίχθηκε υπόθεση εναντίον του.

Ανέφερε επίσης ότι τόσο η δική του υπόθεση όσο και άλλες υποθέσεις εναντίον Κούρδων που διαμένουν στην Γερμανία, ξεκίνησαν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, όταν ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε τη σύλληψη τεσσάρων περίπου χιλιάδων συμπατριωτών του.

Η δικαστική διαδικασία θα συνεχιστεί  την Δευτέρα 1η Ιουλίου 2019.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα