Σύνδεσμος Καταναλωτών: Τι πρέπει να ξέρετε για τις online αγορές σας

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ανακοινώνει τη διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας με τίτλο «Διαδικτυακές Αγορές – Διακιώματα Καταναλωτών», κατά την περίοδο 21/10/2020 έως 21/11/2020.

Ολοένα και περισσότεροι ευρωπαίοι προτιμούν το διαδίκτυο για τις αγορές τους, μια τάση που έχει ενισχυθεί σημαντικά την εποχή του κορωνοϊού, με τα μαγαζιά κλειστά και τους καταναλωτές υπό περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 60% των καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ηλικίας 16-74 ετών πραγματοποίησαν διαδικτυακά τις αγορές

τους στη διάρκεια του 2019, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με το 56% του 2018. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένο το 2020.

Το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τις αγορές από το διαδίκτυο, δίνει ενισχυμένα δικαιώματα στους καταναλωτές σε σχέση με τις αγορές από τα φυσικά καταστήματα.

 
Πιο συγκεκριμένα η προστασία καταναλωτών αναφέρει τα εξής:

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

Στις διαδικτυακές σας αγορές έχετε δικαίωμα να αλλάξατε γνώμη και να υπαναχωρήσετε από τη σύμβαση εντός 14 ημερών.
Προσοχή όμως!! Δεν αρκεί να επιστρέψετε απλώς το προϊόν. Για να ασκήσετε το δικαίωμα υπαναχώρησης πρέπει να ενημερώσετε ρητά τον έμπορο για αυτή σας την απόφαση. Αυτό μπορεί να γίνει με συστημένη επιστολή, φαξ ή email.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Αν το προϊόν που έχετε παραγγείλει δεν παραδοθεί εντός 30 ημερών από την αγορά του, ειδοποιήστε τον έμπορο και δώστε του μια εύλογη επιπλέον προθεσμία για να το παραδώσει. Εάν μετά την παράταση δεν λάβετε το προϊόν τότε έχετε δικαίωμα ακύρωσης της σύμβασης και επιστροφής των χρημάτων σας.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα υποχρεούνται να σας παρέχουν λεπτομερείς και σαφείς πληροφορίες για το προϊόν, το συνολικό του κόστος, συμπεριλαμβανομένων τυχόν φόρων και εξόδων αποστολής, καθώς επίσης και τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας τους.
Προσοχή! Μην προχωράτε σε αγορά αν δεν έχετε ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΗ ΕΓΓΥΗΣΗ

Σε περίπτωση που το προϊόν που αγοράσατε ηλεκτρονικά παρουσιάσει ελάττωμα, τότε ισχύει η νόμιμη εγγύηση των 2 χρόνων. Σε τέτοια περίπτωση, έχετε δικαίωμα είτε σε δωρεάν αποκατάσταση της συμμόρφωσης του αγαθού με επισκευή ή αντικατάσταση, είτε σε μείωση της τιμής, είτε σε υπαναχώρηση από τη σύμβαση όσον αφορά το αγαθό αυτό.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα