Συνάντηση Υπουργικής Ομάδας Χειρισμού Κρίσεων

Συγκλήθηκε σήμερα, 18 Οκτωβρίου 2018, στο Υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη, η Υπουργική Ομάδα Χειρισμού Κρίσεων, στο πλαίσιο της εξέτασης υλοποίησης των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, που αφορούν στην προετοιμασία για αντιμετώπιση και διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων κρίσεων.

Η Υπουργική Ομάδα Χειρισμού Κρίσεων, στην οποία συμμετέχουν οι Υπουργοί: Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης,

Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου, όπως επίσης και οι Υπουργοί Μεταφορών κα Βασιλική Αναστασιάδου και Γεωργίας κ. Κώστας Καδής οι οποίοι απουσίαζαν για άλλους λόγους, ενημερώθηκε από τον διοικητή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης κ. Κώστα Φυτιρή για την εξέλιξη υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου «ΖΗΝΩΝ», εξετάζοντας το επίπεδο ετοιμότητας των Υπουργείων και υπηρεσιών και τις εισηγήσεις οι οποίες θα υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά τη δοκιμή των Σχεδίων αρμοδιότητας κάθε Υπουργείου, για τη λήψη διορθωτικών μέτρων σε όλα τα επίπεδα.

Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαφόρων κινδύνων και κρίσεων επέβαλε την έκδοση του Βασικού Εθνικού Σχεδίου «ΖΗΝΩΝ», το οποίο περιλαμβάνει 23 σχέδια αντιμετώπισης διαφορετικών κινδύνων ή κρίσεων σε ειρηνική περίοδο. Έχει διαπιστωθεί ότι σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια έχουν ολοκληρωθεί.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τονίστηκε ότι προτεραιότητα δοκιμής, έχουν τα Εθνικά Σχέδια που αφορούν στην αντιμετώπιση μεγάλων πυρκαγιών, αυξημένων μεταναστευτικών ροών, αεροναυτικών ατυχημάτων, τρομοκρατικών ενεργειών και μεγάλης ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε μια ανασκόπηση της ετοιμότητας όσον αφορά το Σχέδιο Διαχείρισης «ΖΗΝΩΝ» το οποίο αποτελεί την κεντρική ομπρέλα όλων των Σχεδίων και έχει αποφασιστεί ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, αρχές Ιανουαρίου, θα γίνουν και σχέδια επί χάρτου που αφορούν στα σχέδια: ΟΡΦΕΑΣ για τη ρύπανση, ΠΥΡΣΟΣ για τις μεγάλες πυρκαγιές, ΕΣΤΙΑ-ΝΑΥΚΡΑΤΗΣ για την εκκένωση αμάχων προσφύγων από τρίτες χώρες, ΤΕΥΚΡΟΣ για τις περιπτώσεις μεγάλων ατυχημάτων. Έχει επίσης αποφασιστεί η άσκηση ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ που αφορά στην υλοποίηση πέντε εκ των Σχεδίων και του ΝΕΜΕΣΙΣ που αφορά στην υλοποίηση τριών Σχεδίων.

Επιπρόσθετα, έχει αποφασιστεί ότι η σύγκληση της Υπουργικής Επιτροπής θα γίνεται σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα. Η επόμενη επιτροπή θα συγκληθεί εντός Νοεμβρίου, προκειμένου να συζητηθούν και κάποια άλλα οργανωτικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε επίσης ότι το Σχέδιο «ΖΗΝΩΝ» είναι ένα πολύ καλό Σχέδιο το οποίο όμως πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή ανασκόπηση ούτως ώστε να είμαστε σίγουροι την κάθε στιγμή για τον βαθμό ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών του κράτους. «Χρειάζεται πολύ καλός συντονισμός και των αρμόδιων Υπουργών, αλλά και των αρμόδιων Υπηρεσιών του κράτους και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι» τόνισε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το μείζον ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο Σχέδιο «ΝΑΥΚΡΑΤΗΣ» το οποίο εφαρμόζεται καθημερινά σχεδόν, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο πιο μαζικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών από μια ενδεχόμενη κρίση και το κατά πόσο το εν λόγω Σχέδιο θα μπορέσει να ανταποκριθεί, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι είμαστε έτοιμοι.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές, ο Υπουργός τόνισε ότι είναι διττή η προσπάθεια προς τις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι στις 23 Οκτωβρίου φθάνει στην Κύπρο τεχνικό κλιμάκιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο θα συζητήσει με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, την Αστυνομία κι όλους τους άλλους φορείς, συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις ούτως ώστε να επιχορηγηθούν νέα προγράμματα, λόγω αυτών των αυξημένων ροών.

Ο δεύτερος πυλώνας, ανέφερε ο Υπουργός, «αφορά στην ευρύτερη πολιτική η οποία συζητείται, τόσο σε ε επίπεδο Υπουργών Μετανάστευσης στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο αρχηγών κρατών, και μόλις χθες συζητήθηκε και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα