Συνάντηση ΥΠΕΞ Τουρκίας-Μάλτας-Λιβύης σε Τρίπολη - Ελλαδική ΑΟΖ & μετανάστευση

Όπως ενημερώνει το Γραφείο Τύπου &Πληροφοριών, σύμφωνα με τη Milliyet (06.08.20), ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στα πλαίσια της επίσκεψης του στη Μάλτα, αξιολόγησε στο Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου υποστηρίζοντας ότι η εν’ λόγω συμφωνία δεν είναι νόμιμη και δεν έχει καμιά ισχύ για την Τουρκία. «Θα συνεχίσουμε να το υποδεικνύουμε αυτό τόσο στο πεδίο

όσο και στο τραπέζι», είπε.

Στις δηλώσεις του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι κατά την επίσκεψη του στη Μάλτα, συναντήθηκε με τον Μαλτέζο ομόλογό του και τον Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις για τη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι με τον Μπόρελ συζήτησαν τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου που υπέγραψαν Τουρκία και ΕΕ. «Αυτή η συμφωνία δυστυχώς, δεν εφαρμόστηκε πλήρως από την ΕΕ, η ΕΕ δεν κράτησε τις υποσχέσεις της», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας ότι καταβάλλουν προσπάθειες για μια νέα περιεκτική συμφωνία.

Ο Τούρκος Υπουργός ευχαρίστησε επίσης τον Μπόρελ για τις προσπάθειες που καταβάλλει για εναρμόνιση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ αλλά και για τις προσπάθειες του για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων τους, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η συμφωνία προκάλεσε σοβαρή απογοήτευση και στην ίδια την ΕΕ.

Υποστηρίζοντας ότι ακόμη δεν έχουν μελετήσει το κείμενο της συμφωνίας αλλά και το χάρτη, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε τα εξής: «Ωστόσο, κοιτάζοντας τις συντεταγμένες που δίνονται, εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι αυτή η συμφωνία παραβιάζει τα δικαιώματα και την υφαλοκρηπίδα τόσο της Τουρκικής Δημοκρατίας όσο και της Λιβύης. Συνεπώς, μια συμφωνία η οποία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας που είχαμε προηγουμένως δηλώσει στα ΗΕ δεν έχει ισχύ για μας. Και άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο φτάσαμε εδώ μέχρι σήμερα, είναι η προσπάθεια για βήματα της Ελλάδας με την ελληνοκυπριακή διοίκηση  να υπογράψουν συμφωνίες και πάλι με χώρες όπως την  Αίγυπτο και το Ισραήλ αγνοώντας την Τουρκία», είπε.

Υπογραμμίζοντας ότι η λεγόμενη συμφωνία, όπως την αποκάλεσε, δεν έχει καθόλου ισχύ για την Τουρκία, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να το υποδεικνύουν αυτό, τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, τόσο σε αυτούς (εννοώντας την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τους Ελληνοκύπριους) όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως είπε.

Δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα να προστατεύουν τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι τα δικαιώματα τους εντός της υφαλοκρηπίδας τους αλλά και τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων στα πέριξ της Κύπρου, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «αυτού του είδους οι συμφωνίες και συνεργασίες δεν μπορούν να μας βγάλουν από τον δρόμο μας και κανείς δεν μπορεί να σφετεριστεί τα δικαιώματά μας. Εμείς δεν το επιτρέψαμε ποτέ αυτό και δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ», ανέφερε. 

Κοινή διάσκεψη Τύπου Τσαβούσογλου με τους ομολόγους τους της Μάλτας και Λιβύης

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA-06.08.20) αναφέρεται στην κοινή διάσκεψη Τύπου των Υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας-Μάλτας-Λιβύης μετά από τη χθεσινή συνάντηση τους στην Τρίπολη, όπου μετέβη ο Τούρκος Υπουργός για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Λιβύη αλλά και τις σχέσεις και την κοινή συνεργασία των τριών χωρών.

Στα πλαίσια της συνάντησης, Τουρκία και Μάλτα υπογράμμισαν την αμέριστη στήριξη τους στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Αποδοχής του Κράτους της Λιβύης, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Λιβύη είναι υψίστης σημασίας και ότι η λύση στη κρίση στη Λιβύη πρέπει να είναι πολιτική και όχι στρατιωτική.

Οι αντιπροσωπείες των τριών χωρών, αποφάσισαν μεταξύ άλλων:

- να προωθήσουν την κοινή τους συνεργασία, την επιστροφή των εταιρειών της Μάλτας και Τουρκίας στη Λιβύη και την επανέναρξη των πτήσεων μεταξύ Λιβύης-Μάλτας και Τουρκίας.

-Αποφάσισαν επίσης ότι η παράνομη μετανάστευση δεν αποτελεί απειλή μόνο για την ΕΕ αλλά και για την Λιβύη και για αυτό πρέπει να ενισχύσουν τα νότια σύνορα της Λιβύης για να εμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση. Η Τουρκία και η Μάλτα εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να στηρίζουν τη Νόμιμη Κυβέρνηση της Λιβύης.

-υπογράμμισαν την ανάγκη για τη ενεργή εμπλοκή της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης με τη παροχή στήριξης στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

-αποφάσισαν τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας που θα συντονίζει τις προσπάθειες για την εφαρμογή πρακτικών έργων που αποφασίζονται.

Διαβάστε επίσης:

«Αντιμεταναστευτικές μονάδες» με Τρίπολη φτιάχνει αιφνιδίως η Μάλτα (VID-ΦΩΤΟ)

Στρατιωτικό &οικονομικό φλερτ Μάλτας-Τουρκίας για λαθρομετανάστευση &Λιβύη

Keywords
Τυχαία Θέματα