Συναντήσεις Ακιντζί με πολιτικούς αρχηγούς για Γενεύη

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε χθες με τον λεγόμενο πρωθυπουργό και αρχηγό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Χουσεϊν Οζγκιουργκούν, καθώς και τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, και στη συνέχεια με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχουμάν και τον αρχηγό του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζγιγκίτ, με κύριο αντικείμενο συζήτησης τις συναντήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Οζγκιουργκούν είπε ότι συμφώνησαν να επιδείξουν τη βούληση της τουρκικής πλευράς για συμφωνία στο

Κυπριακό και να κάνουν ό,τι μπορούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πρόσθεσε ότι και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να πάρει εποικοδομητικά βήματα, και εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν με θετικό αποτέλεσμα.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι η δική του άποψη είναι ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν ούτως ή άλλως, δηλαδή είτε με θετικό είτε με αρνητικό αποτέλεσμα.

Όπως είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να γνωρίζει ότι εάν οι διαπραγματεύσεις έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, παρά τα θετικά βήματα της τουρκικής πλευράς, τότε η τουρκική πλευρά δεν θα πρέπει να θεωρείται υπεύθυνη για αυτό και επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχίζονται επ` άπειρον.

Εξάλλου, μετά τη συνάντησή τους με τον κ. Ακιντζί, τόσο ο κ. Ερχουμάν όσο και ο κ. Οζγιγκίτ εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και ευχήθηκαν οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη να έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Ερχουμάν ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν χρήσιμη και ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις ευαισθησίες της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Είπε, επίσης, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να κάνει κάποιο βήμα όσον αφορά την πολιτική ισότητα και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ευέλικτη στο θέμα των εγγυήσεων.

Ο κ. Οζγιγκίτ είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Ακιντζί και ανέφερε ότι το πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί με διαρκή ειρήνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα