Σύμβουλος ΠτΔ για Πολιτική Άμυνα και Ασφάλεια σε συνάντηση του ΟΗΕ

Πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, από τις 18 μέχρι τις 19 Μάϊου, Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Ανασκόπηση του Πλαισίου Sendai για την Μείωση του Κινδύνων Καταστροφών (UN Office for Disaster Risk Reduction – UNDRR).

Στο περιθώριο της συνάντησης, διοργανώθηκε στις 18 Μαΐου

εκδήλωση με θέμα «Περιφερειακή Συνεργασία: Ενισχύοντας την εθνική ανθεκτικότητα και ετοιμότητα» από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Ισραήλ, σε συνεργασία με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου, την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης και την Ένωση για την Μεσόγειο.

Σε εισαγωγική ομιλία του, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για Θέματα Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας κ. Γιώργος Μπούστρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να αναπτύξει περαιτέρω δυνατότητες στον τομέα της πολιτικής προστασίας, μέσω ειδικά της περιφερειακής συνεργασίας. Υπογράμμισε επί τούτου ότι οι τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, ως επίσης το σχήμα 3+1 (Κύπρος, Ισραήλ, Ελλάδα + ΗΠΑ) μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μιας «θετικής ατζέντας» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με υπόβαθρο την πολιτική προστασία και την ανθρωπιστική δράση. Αναφερόμενος στις καταστροφές, όπως οι πρόσφατοι σεισμοί στην Τουρκία και Συρία, ως επίσης και στην εντεινόμενη κλιματική κρίση, τόνισε ότι αναδεικνύουν την ανάγκη για περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Ανέφερε δε, ως παραδείγματα τέτοιας περιφερειακής συνεργασίας, το σχέδιο PDEX-JIP που τυγχάνει χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο του οποίου η Ιορδανία, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη συνεργάστηκαν στη βάση σεναρίου ενός μεγάλου σεισμικού επεισοδίου.

Συντονιστής της συνάντησης ήταν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ Πρέσβης Gilad Erdan, ενώ στο πάνελ των εισηγητών συμμετείχαν, πέραν του κ. Μπούστρα, o Λοχαγός Laurent Alfonso, λειτουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, o κ. Sean Card από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεως Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ, και ο κ. Kobi Wimisberg, Διευθυντής στρατηγικής συνεργασίας και βοήθειας του Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα