Συμφωνία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ για το θαλάσσιο περιβάλλον

Τριμερή συμφωνία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου και αντιμετώπιση ενδεχόμενης ρύπανσης λόγω των δραστηριοτήτων εξόρυξης υδρογονανθράκων υπέγραψε χθες εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Ισραήλ όπου και πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης.

Η συνάντηση των Υπουργών Περιβάλλοντος Κύπρου,

Ελλάδας και Ισραήλ και η υπογραφή της συμφωνίας αποτελούν την απαρχή της υλοποίησης πτυχών της τριμερούς διακήρυξης της Λευκωσίας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ κ. Benjamin Netanyahu .

Η συμφωνία προνοεί την ετοιμασία ενός Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από υδρογονάνθρακες και την κινητοποίηση εξοπλισμού και προσωπικού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Στόχος των τριών χωρών είναι να διενεργηθεί κοινή άσκηση ετοιμότητας στη θάλασσα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συναντήθηκε, επίσης, σε διμερές επίπεδο, με τον Ισραηλινό Υπουργό Περιβάλλοντος με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και τρόπους επωφελούς συνεργασίας κατά την υλοποίησή της, ζητήματα ανακύκλωσης καθώς και το θέμα της αξιοποίησης του ανακυκλωμένου νερού.

Παράλληλα, ο Υπουργός Γεωργίας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, με τον οποίον συζήτησαν το θέμα της προστασίας των υδάτων και των υποδομών.

Κατά την παραμονή του στο Ισραήλ ο κ. Κουγιάλης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους νεοφυών εταιρειών (Start ups) που δραστηριοποιούνται στους τομείς των αφαλατώσεων, της χρήσης ανακυκλωμένου νερού, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίοι ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.

Ο κ. Υπουργός είχε επίσης συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ'.

Τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συνοδεύει η Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Ισραήλ κα Θεσαλλία Σιάμπου και συνεργάτες του.

Keywords
Τυχαία Θέματα