Συλλούρης: Δέσμευση Βουλής για βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Η προσεχής επέτειος της ανεξαρτησίας της Κύπρου, δίδει για άλλη μια φορά την ευκαιρία στη Βουλή των Αντιπροσώπων να διακηρύξει τη θέληση και τη δέσμευση να συνεχίσει να εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα βασίζεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού

Ηνωμένων Εθνών και θα εφαρμόζει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.


«Την επόμενη Δευτέρα γιορτάζουμε την 58η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε, προσθέτοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων τιμά με την ευκαιρία της επετείου τη μνήμη όλων όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη δημιουργία και την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον λαό στο σύνολό του.

«Ο κυπριακός λαός, παρά τις δύσκολες συνθήκες κατά τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας, τις αβάσταχτες συνέπειες του 1974 που εξακολουθεί να βιώνει ακόμα, 44 χρόνια μετά, αλλά και τις επιπτώσεις της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, συνέβαλε και συμβάλλει με αποφασιστικότητα, θυσίες και εργατικότητα στην εδραίωση της δημοκρατίας και στην ευημερία της κοινωνίας και της οικονομίας μας», συμπλήρωσε.

Στην προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του, ο Πρόεδρος της Βουλής περιέλαβε και τα λυπηρά γεγονότα των θανάτων δύο πρώην βουλευτών και βετεράνων πολεμιστών του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου: Του Χρίστου Κουρτελλάρη και του Μιχάλη Πουμπουρή, οι οποίοι απεβίωσαν τον Αύγουστο.

Αναφερόμενος στη ζωή του Χρίστου Κουρτελλάρη που απεβίωσε την 1η Αυγούστου, σε ηλικία 99 ετών, είπε ότι γεννήθηκε το 1919, στους Εργάτες, και υπήρξε βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας του ΑΚΕΛ-Αριστερά από το 1970 μέχρι και το 1991.

Πρόσθεσε ότι το 1943 κατετάγη εθελοντικά στο Κυπριακό Σύνταγμα και υπηρέτησε με τις συμμαχικές δυνάμεις ενάντια στη ναζιστική απειλή στη Μέση Ανατολή και την Ιταλία, μετά από το τέλος του πολέμου είχε ηγετικό ρόλο στο κίνημα της αποστράτευσης και, με την επιστροφή του στην Κύπρο, στην ίδρυση της Συνεργατικής Έπαυλης Ονίσιας και υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στέλεχος του αγροτικού κινήματος, το οποίο υπηρέτησε για δεκαετίες, μεταξύ άλλων και ως γενικός γραμματέας της ΕΚΑ.

Στην αναφορά του στον Μιχάλη Πουμπουρή, είπε ότι γεννήθηκε το 1919, στον Μαραθόβουνο Αμμοχώστου και ρίχθηκε από τα έντεκα του χρόνια στη βιοπάλη, εργαζόμενος στις οικοδομές και στα μεταλλεία. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στρατεύθηκε εθελοντικά στον αγώνα ενάντια στον χιτλεροφασισμό και υπηρέτησε στο μέτωπο της Ιταλίας. Με το τέλος του πολέμου αναμίχθηκε ενεργά στο κίνημα των Κυπρίων στρατιωτών για την αποστράτευσή τους και φυλακίστηκε από τους Βρετανούς μαζί με εκατοντάδες άλλους στο στρατόπεδο της Χατάτπας, στην έρημο της Αιγύπτου, μέχρι τον Μάιο του 1946.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο πρωτοστάτησε στις διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου. Από το 1981 μέχρι και το 1991 ήταν βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ-Αριστερά, διατελώντας μάλιστα και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματός του για δύο χρόνια. Απεβίωσε την 31η Αυγούστου.

Στη μνήμη όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και στη μνήμη των πρώην βουλευτών Χρίστου Κουρτελλάρη και Μιχάλη Πουμπουρή, τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα