Συλλαλητήριο στα κατεχόμενα - Φόβοι για προβοκάτσια

Υπό τον φόβο αντιδιαδηλώσεων ή ακόμη και προβοκάτσιας υποκινούμενης από ανθρώπους του Ερντογάν, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στα κατεχόμενα πορεία «ειρήνης και δημοκρατίας», λίγες μέρες μετά τους βανδαλισμούς στα γραφεία της Αφρίκα από εποίκους οπαδούς του Ερντογάν. Από την πλευρά του, ο Τ/κ ηγέτης πραγματοποίησε συναντήσεις με τον «διοικητή» των «δυνάμεων ασφαλείας», ταξίαρχο Τεβφίκ Αλγκάν, με τον οποίο συζήτησαν για τα θέματα ασφάλειας. Ο κατοχικός ηγέτης κάλεσε άπαντες σε αποκλιμάκωση της έντασης και σωφροσύνη.

Η πορεία αναμένεται να αρχίσει στις 5 στην κατεχόμενη Λευκωσία και τη στηρίζουν 21 συντεχνίες, οργανώσεις και κόμματα, μεταξύ των οποίων το ΡΤΚ, το ΚΚΔ και το ΚΕΚ.

Το παράπονο του Λεβέντ

Σε σημερινό του άρθρο, πάντως, στην εφημερίδα Πολίτης, ο Σενέρ Λεβέντ αναιρεί πως οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου ετοίμασαν μια πορεία «σάμπως και δεν έχει καμία σχέση με την «Αφρικα». Όπως γράφει ο Λεβέντ, οι υπεύθυνοι φρόντισαν να γνωστοποιήσουν από πριν στην κατοχική αστυνομία μέχρι και τα συνθήματα και το τι θα αναγράφεται στο μοναδικό πανό που θα υπάρχει. Στα συνθήματα δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά εναντίον του Ερντογάν, αλλά ούτε και καταδίκη της τουρκικής εισβολής στο Αφρίν.

Τα συνθήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι διαδηλωτές θα φωνάξουν τα ακόλουθα συνθήματα: «Είμαστε λαός, υπάρχουμε, δεν θα σιωπήσουμε», «Ενότητα, αγώνας, αλληλεγγύη», «Να ζήσει η αδελφότητα των λαών», «Ειρήνη, δημοκρατία, ελευθερία», «Ώμος με ώμο ενάντια στον φασισμό», «Αυτή η χώρα είναι δική μας, εμείς θα τη διοικήσουμε», «Στοπ στη βία ενάντια στη σκέψη», ενώ το πλακάτ θα γράφει «Θα στηρίξουμε την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινοτική μας ύπαρξη».

Διασπασμένο το μέτωπο

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο Τ/κ συγγραφέας και δημοσιογράφος Ιμπραήμ Αζίζ είπε πως στα κατεχόμενα η φωνή που υποστηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία επικεντρώνεται στην Αφρίκα.

Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο, είπε πως υπάρχουν διαφορετικές ομάδες και δεν υπάρχει ενιαία άποψη. «Ένα κέντρο είναι της Αφρίκα, που θέλουν να αφήσουν παραπλεύρως, είναι η συνδικαλιστική πλατφόρμα που ελέγχεται από κόμματα τα οποία δεν έχουν σθεναρή στάση εναντίον του Ερντογάν και της Άγκυρας. Είναι και η KTOS, η συνδικαλιστική οργάνωση των Τ/κ δασκάλων, η οποία διατηρεί διαφορετική άποψη».

Το κόμμα των εποίκων

Μετά τις εκλογές, όπως εξήγησε, δημιουργείται μια καινούργια κατάσταση στα κατεχόμενα, αφού το κόμμα των εποίκων, με δυο ‘‘βουλευτές’’ που μπήκε στη ‘‘βουλή’’, προσπαθεί να επιβάλει την άποψή του στους υπολοίπους και να κυριαρχήσει. Υπάρχει η αντιπολίτευση των Κυπρίων, που δεν είναι ενωμένη. «Ο Ερντογάν προσπαθεί να ελέγξει μέσα από τα θέσμια τα κατεχόμενα, αλλά μέσα στους δρόμους. Το θέμα είναι πώς η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί και με ποιο τρόπο να προσφέρει στήριξη σε όσους θέλουν την επανένωση με την Κ.Δ.», σημείωσε.

Το κόμμα των εποίκων, συνέχισε ο Αζίζ, δήλωσε πως η διαδήλωση δεν πρέπει να στρέφεται εναντίον της Άγκυρας και να επικρίνουν την Άγκυρα.

Keywords
Αναζητήσεις
συλαλητηροο κατεχομενα 26/1
Τυχαία Θέματα