Συγκίνηση: 1200 μοτοσικλετιστές στο πλευρό της κόρης του Ισαάκ

Το 22ο ετήσιο μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού τελέστηκε το πρωί στην παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου, που είχε συγκεντρωθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι.

Τελέστηκε το μνημόσυνο των ηρώων Ισαάκ-Σολωμού (pics/vid)

Του μνημόσυνου προέστη ο Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, Βασιλείου, και σε αυτό παρέστησαν, μεταξύ άλλων, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και της Ελληνικής Πρεσβείας, ο Δημάρχος Παραλιμνίου, κρατικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, συγγενείς των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ

και Σολωμού Σολωμού.

Ακολούθησε τρισάγιο στους τάφους των νεκρών, στο κοιμητήριο Παραλιμνίου, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, μοτοσικλετιστών της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ και Σολωμού» που είχαν ξεκινήσει από την Παρασκευή οδοιπορικό κατά μήκος της νεκρής ζώνης, και κατέληξαν στο κοιμητήριο Παραλιμνίου. Η πορεία τους φέτος έχει σύνθημα «Γιατί η μνήμη γεννά ελπίδα» και σε αυτή συμμετείχαν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, 1200 περίπου μοτοσικλετιστές. Στους τάφους των ηρωομαρτύρων έγινε κατάθεση στεφάνων. Στην πορεία συμμετείχε και η κόρη του Τάσου Ισαάκ Αναστασία, η οποία κατέθεσε στεφάνι στο συρματόπλεγμα του οδοφράγματος Δερύνειας, εντός της νεκρής ζώνης.

Στο κοιμητήριο Παραλιμνίου αλλά και στο οδόφραγμα της Δερύνειας μεταφέρθηκε και η μοτοσικλέτα του Τάσου Ισαάκ, την οποία τα μέλη της Πρωτοβουλίας έχουν ανακαινίσει και συντηρήσει. Μπροστά από αυτή την ιστορική πλέον μοτοσικλέτα, ο Ανδρέας Πεττεμερίδης, της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού», δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Οι μοτοσικλετιστές βρίσκονται πάλι πιστοί στο καθήκον τους στον χώρο θυσίας των δύο παλληκαριών, ένας χώρος που θα έπρεπε να αποτελεί μνημείο τιμής για τους δύο ήρωες». Αντί αυτού, πρόσθεσε ο κ. Πετεμερίδης, βλέπουμε ένα οδόφραγμα «ελέγχου των Κυπρίων πολιτών για να διακινηθούν ελεύθερα στον ίδιο τους τον τόπο».

Πρόσθεσε ότι για τους μοτοσικλετιστές, «η ελευθερία σταματά εκεί που πρέπει να επιδείξουμε την ταυτότητά μας», ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε ότι «θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο ενάντια στη λήθη, γιατί η μνήμη είναι αυτή που θα γεννήσει την ελπίδα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ως προς το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας κατά την πορεία που θα οργανώσουν του χρόνου, ο κ. Πετεμερίδης ανέφερε ότι «σίγουρα θα το χειριστούμε διαφορετικά, αν το οδόφραγμα είναι ανοικτό του χρόνου».

Αναφέρθηκε στο συμβολικό κλείσιμο οδοφραγμάτων που έκαναν οι μοτοσικλετιστές τις προηγούμενες ημέρες στην πορεία που ακολούθησαν σε όλη την Κύπρο, προσθέτοντας ότι «για εμάς αυτό το οδόφραγμα (σσ: της Δερύνειας) είναι πολύ ξεχωριστό, λόγω της θυσίας των δύο ηρώων και, λόγω του ονόματος της πρωτοβουλίας μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, πρέπει με αξιοπρέπεια, να παρευρεθούμε σε αυτό τον χώρο και δεν θα πρέπει να το κλείσουμε συμβολικά για λίγο χρόνο, αλλά για πολύ περισσότερο».

Συνεχίζοντας, είπε, μεταξύ άλλων, ο αριθμός των μοτοσκλετιστών μεγαλώνει κάθε χρόνο και φέτος έφθασαν τους 1200.

Μετά το τρισάγιο στους τάφους των δύο ηρώων, οι μοτοσικλετιστές μετέβησαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου ατένισαν από μακριά τον χώρο της θυσίας των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Στο συρματόπλεγμα του οδοφράγματος Δερύνειας, εντός της νεκρής ζώνης, κατέθεσε στεφάνι και ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού, Σπύρος. Η εκδήλωση έληξε ειρηνικά, με τους συμμετέχοντες να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο.


Το ιστορικό χρέος για επανένωση τόνισε ο ΥΠΑΜ στο μνημόσυνο Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού


Για το έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος της Κύπρου και για το ιστορικό χρέος όλων για επανένωση, μίλησε ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, στο 22ο ετήσιο μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, που τελέστηκε από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο χρονικό των τραγικών γεγονότων της Δερύνειας όπου δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους οι Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού.

«Ήταν 2 Αυγούστου του 1996 όταν οι οργανωμένοι Κύπριοι μοτοσικλετιστές, με αφετηρία την Πύλη του Βανδεμβούργου στο Βερολίνο, έκαναν πράξη την πρωτοβουλία τους να πορευθούν δια μέσω της Ευρώπης ώστε να αφυπνίσουν τους πολίτες για το δράμα της Κύπρου. Στόχος τους, ήταν να μεταφέρουν το μήνυμα ότι μετά το τείχος του Βερολίνου, ήρθε η ώρα να πέσει και τι τείχος που βάρβαρα μοιράζει στα δύο το νησί μας». Μαζί με τους μοτοσικλετιστές, ανέφερε ο Υπουργός, ήταν και χιλιάδες Ευρωπαίοι από διάφορες χώρες, όπως Ελλάδα Γερμανία Αυστρία Φιλανδία, Βρετανία, και όλοι μαζί οδήγησαν μέχρι το Λιμάνι του Πειραιά, με τελικό προορισμό την Κύπρο.

«Η απάντηση του ψευδοκράτους και των κατοχικών δυνάμεων απέναντι στους ειρηνικούς διαδηλωτές ήταν η μεταφορά χιλιάδων μελών της οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι από την Τουρκία με σκοπό να χτυπήσουν και να σκοτώσουν. Επτά χιλιάδες μοτοσικλετιστές είχαν συγκεντρωθεί εκείνο το πρωινό της 11ης Αυγούστου του '96 και κινήθηκαν προς τα οδοφράγματα σε όλη την Κύπρο».

Ο κύριος όγκος των μοτοσικλετιστών και χιλιάδες κόσμου που μετέβησαν για να ενώσουν ειρηνικά τη φωνή του με τους μοτοσικλετιστές, έφτασαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας, μπροστά στο οδόφραγμα της Δερύνειας, ζητώντας το αυτονόητο, δηλαδή την λευτεριά της πατρίδας, ανέφερε ο κ. Αγγελίδης.

«Οι διαδηλωτές κινούνται μέσα στα χωράφια προς την Αμμόχωστο. Ένας νεαρός πέφτει στο έδαφος, παγιδευμένος σε συρματοπλέγματα. Οι Γκρίζοι Λύκοι τον περικυκλώνουν και τον ποδοπατούν με απάνθρωπη βαρβαρότητα. Ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ τρέχει να βοηθήσει».

«Ο Τάσος Ισαάκ, δεν σκέφτηκε τη δική του ασφάλεια, παρ’ όλο που είχε γυναίκα ετοιμόγεννη στο σπίτι, ρίχτηκε σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως ύψιστο καθήκον, δηλαδή τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο, και κατάφερε να σώσει τον διπλανό του, αλλά παγιδεύτηκε ο ίδιος».

«Οι αιμοδιψείς κουβαλητοί της κατοχικής Τουρκίας, αρπάζουν την ευκαιρία και σαν αγριεμένα ζώα ρίχνονται με πέτρες, ρόπαλα γκλομπς, με χέρια και με πόδια στον ανήμπορο να αντιδράσει, παγιδευμένο στο έδαφος, Παραλιμνίτη νέο. Κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο της Αμμοχώστου, ο Τάσος κείται πια νεκρός» «στο βωμό της ελευθερίας, αθάνατος στις χρυσές σελίδες της Ιστορίας».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο φορτισμένο από «οργή και αγανάκτηση» όπως είπε, κλίμα των ημερών. «Η κηδεία ορίζεται 3 ημέρες μετά, στις 14 του μηνός. Οι γονείς συντετριμμένοι. Η αγέννητη ακόμα κόρη του Αναστασία, στερείται βάναυσα την ευκαιρία να νιώσει την αγάπη του πατέρα της. Τα δάκρυα του πόνου ποτίζουν την οργή και την αγανάκτηση συγγενών και φίλων του, ανάμεσα τους κι ο εξάδελφος του Σολωμός».

Ο Υπουργός, αναφέρθηκε στην προσπάθεια μετά την κηδεία να κατατεθούν λίγα λουλούδια στο «σημείο θυσίας του Τάσου».σ

«Τα πνεύματα οξύνονται. Ρίχνονται οι πρώτοι πυροβολισμοί από τους πάνοπλους Αττίλες εναντίον του άμαχου πλήθους. Δύο τρεις διαδηλωτές πέφτουν τραυματίες. Το πάθος των νέων μας ανυποχώρητο. Ο Σολωμός Σολωμού δεν αντέχει στην θέα της σημαίας του Αττίλα, συμβόλου της κατοχής. Ήταν 14 Αυγούστου και ο Σολωμός Σολωμού, νέος 26 χρόνων από το Παραλίμνι, χαράσσει μια από τις πιο αναγνωρίσιμες σκηνές της Ιστορίας ολόκληρου του Ελληνισμού. Τρεις πυροβολισμοί σκίζουν τον αέρα. Χτυπημένος και δολοφονημένος ο Σολωμός βρίσκεται στο έδαφος», σημείωσε ο κ. Αγγελίδης.

«Ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού έδωσαν τη ζωή τους για να απαλλαγεί η πατρίδα μας από την κατοχή και τα σύμβολά της. Η εξεύρεση λύσης που θα κατοχυρώνει την πλήρη ανεξαρτησία του κράτους και την απαλλαγή από τα τετελεσμένα της κατοχής είναι στόχος αδιαπραγμάτευτος. Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση θα πρέπει οριστικά και σύντομα να τερματιστεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχοντας επίγνωση του ιστορικού αυτού χρέους συνεχίζει τον αγώνα με σταθερή βούληση , αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα, για να πετύχει τον κοινό στόχο», τόνισε

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε απολύτως σαφές και μόλις πρόσφατα κατά τη συνάντηση του με την κυρία Λουτ. Επανέλαβε ότι είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε εκ νέου σε διαπραγματεύσεις με καλή θέληση, συνεχίζοντας την προσπάθεια από το σημείο που είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά, ώστε μέσω ειλικρινούς και τίμιου διαλόγου, να επιτύχουμε λύση στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Η.Ε. και των αρχών, αξιών και του κεκτημένου της Ε.Ε.», είπε ο Υπουργός Αμυνας και κατέληξε: «Χρειαζόμαστε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά συνεργασία και ενότητα, μετριοπάθεια και πραγματισμό. Απαιτείται από όλους να βάλουμε την Κύπρο μας πάνω από τις όποιες διαφωνίες μας».


Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα