Συγχαρητήριο μήνυμα από ΓΓ ΟΗΕ για ανεξαρτησία ΚΔ

Δεκάδες μηνύματα από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων καθώς και από επικεφαλής διεθνών Οργανισμών έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με την ευκαιρία της επετείου της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως ανακοίνωσε η Προεδρία, στο συγχαρητήριο μήνυμά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Γκουτέρες ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ζούμε σε καιρούς

μεγάλων προοπτικών, αλλά και βαθιάς ανασφάλειας», προσθέτοντας ότι «όλα, για τα οποία αγωνιζόμαστε - αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, πρόοδος και ευημερία – εξαρτώνται από την ειρήνη».

Σημείωσε ακόμη ότι «βασίζομαι στην ενεργό εμπλοκή και συμβολή της χώρας σας για να οικοδομήσουμε έναν ισχυρότερο ΟΗΕ και για να προωθήσουμε τις κοινές μας προσπάθειες, ώστε να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους».

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μεταξύ άλλων, τόνισε στο μήνυμά του «τη σημασία της προώθησης τρόπων κοινής συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, και της ανάπτυξης καλών σχέσεων των δύο χωρών».

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου σημείωσε ότι «οι δεσμοί μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου δεν ήταν ποτέ στενότερες από ό,τι σήμερα», προσθέτοντας ότι «η στενή συνεργασία σε πολύ σημαντικούς τομείς, όπως η ενέργεια, η καινοτομία στην τεχνολογία, και η ασφάλεια, αντανακλά το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των Κυβερνήσεων μας».

Στο μήνυμά του ο κ. Νετανιάχου αναφέρεται επίσης στις Συναντήσεις Κορυφής Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας οι οποίες, όπως είπε, ενισχύουν σημαντικά τη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες.

«Η προσήλωση των χωρών μας στην ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ίσα δικαιώματα μάς ξεχωρίζουν από κάποιους εκ των μεσογειακών μας γειτόνων και διαμορφώνουν τη φυσική βάση για διάλογο και συνεργασία. Το φιλόδοξο εγχείρημα για τον αγωγό East-Med υπόσχεται ακόμη ένα λαμπρότερο μέλλον για την ασφάλεια και την οικονομική ευημερία των δύο χωρών μας», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «η Ιταλία παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή και ελπίδα την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων που κορυφώθηκαν με τη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά». «Πιστεύουμε ότι η πρόοδος που επιτεύχθηκε μπορεί να οδηγήσει σε μια γρήγορη επιστροφή στη διαπραγματευτική οδό προς όφελος της Κύπρου και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή», προσθέτει.

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέστειλαν επίσης συγχαρητήρια μηνύματα, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Γιάνος Άντερ, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Βέρνερ Γιοχάννις, ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χασάν Ρουχάνι και ο Γενικός Κυβερνήτης του Καναδά Ντέιβιντ Τζόνστον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα