Στυλιανίδης: Έναυσμα για επανεκκίνηση ΕΕ η ομιλία Γιούνκερ

Εμπνευσμένη ομιλία με όραμα που δίνει το έναυσμα για επανεκκίνηση της Ευρώπης χαρακτήρισε την ομιλία του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Επίτροπος για ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις σε Κύπριους δημοσιογράφους που καλύπτουν την Ολομέλεια, ο Επίτροπος Στυλιανίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ κατέθεσε μέσα από μια εμπνευσμένη ομιλία με πραγματισμό και ρεαλισμό, τις προτεραιότητες και τις προτάσεις του, τόσο

τις προσωπικές όσο και της Επιτροπής για ένα νέο και αποφασιστικό ξεκίνημα της Ευρώπης, μπροστά στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, τόνισε, ότι το ευρωπαϊκό project είχε περάσει μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες και μονοπάτια, όπως το Brexit, την άνοδο του λαϊκισμού κλπ, αλλά ευτυχώς οι πολίτες απάντησαν στις Κασσάνδρες μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες στην Αυστρία, στην Ολλανδία, στη Γαλλία και τώρα φαίνεται ότι απαντούν και στη Γερμανία.

Ανέφερε ότι η σημερινή ομιλία όντως δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας νέας αρχής και ενός νέου αποφασιστικού ξεκινήματος.

«Αυτό που κατέγραψα είναι ότι είχαμε μια έγκριση αυτής της τοποθέτησης και προσέγγισης από όλα τα μεγάλα κόμματα,το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους, τους Σοσιλαδημοκράτες και από μονάδες άλλων κομμάτων με πιο ακραίες πολιτικές τοποθετήσεις, για μένα αυτό ήταν η ένδειξη ότι οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης βρίσκονται έτοιμες για να γίνει ένα νέο ξεκίνημα και μάλιστα μέσα από την ομιλία του Προέδρου δημιουργείται το κοινό υπόβαθρο για αυτή την επανεκκίνηση», ανέφερε.

«Σήμερα ο Πρόεδρος Γιούνκερ ήθελε να δώσει το μήνυμα το οποίο δίνεται μέσα από τα ίδια τα στοιχεία, ότι παρ` όλες τις μεγάλες δυσκολίες, στην Ευρώπη υπάρχει ένας ούριος άνεμος, ο οποίος δεν είναι ένας μύθος, αλλά βασίζεται στα στοιχεία και τα πιο χαρακτηριστικά είναι η μείωση της ανεργίας σε επίπεδα όπως πριν από πολλά χρόνια, αλλά και η ανάπτυξη που εμφανίζεται στην Ευρώπη και ειδικότερα στην ευρωζώνη», ανέφερε.

Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, ο Επίτροπος Γιούνκερ ήθελε να είναι και τολμηρός και δεν θέλησε να πει κάτι από τα ίδια και είχε και συγκεκριμένες προτάσεις να υποβάλει, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σε αυτό που θέλουμε όλοι για ένα νέο ξεκίνημα.

«Ήταν οραματικές οι προτάσεις του, όταν μίλησε για μια νέα αμυντική δομή της Ευρώπης, για μια ενίσχυση του ρόλου των θεσμών από μια νέα ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών η οποία θα βοηθήσει τα μέγιστα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της τρομοκρατίας αλλά και ασφάλειας των πολιτών, επίσης ήταν έτοιμος να προτείνει και να υιοθετήσουμε τη θέσπιση της προενταξιακής στήριξης για το ευρώ που θα είναι μια μεγάλη αλλαγή στα πλαίσια της ευρωζώνης», ανέφερε.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν άφησε ανοικτή και την προοπτική για το μέλλον των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και έστειλε και αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία, όπως έπρεπε.

Στα σημαντικά κατέγραψε και την επισήμανσή του για το διεθνές εμπόριο λέγοντας ότι μετά τα γεγονότα που συμβαίνουν σε παγκόσμια κλίμακα, πάρα πολλές χώρες ανεπτυγμένες και μη, επιζητούν να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες με την Ευρώπη.
«Και ακριβώς μετά τη συμφωνία με Καναδά και Ιαπωνία, σήμερα προτείνουμε να ανοίξουμε νέες εμπορικές διαπραγματεύσεις με Αυστραλία, Ζηλανδία και Λατινική Αμερική και αυτό θα επηρεάσει ακόμη και την Κύπρο και το εμπόριο της και τις εισαγωγές και εξαγωγές», ανέφερε.

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό τον εξωστρεφή χαρακτήρα της οικονομίας μας, προσθέτοντας ότι όσοι ασχολούνται με το εμπόριο, αντιλαμβάνονται αμέσως τι προοπτικές διανοίγονται ακόμη και αν φαίνονται μακρινές αυτές οι χώρες.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην επισήμανση του κ. Γιούνκερ για το πώς θα εξασφαλίσουμε τις ευρωπαϊκές εταιρείες και την ευρεσιτεχνία από την είσοδο των άλλων εταιρειών.

«Ξεκίνησε μια συζήτηση που βοηθά πολύ στο να εξασφαλίσουμε τις εταιρείες, αλλά μακριά από λογική προστατευτισμού που θα αρνείται την παγκοσμιοποίηση. Αυτή πρέπει να βρίσκεται κάτω από ένα ορισμένο ηθικό πλαίσιο και σε ότι αφορά και την ευρωπαϊκή αγορά», είπε ο Επίτροπος.

Αναφέρθηκε εξάλλου και στην τοποθέτηση Γιούνκερ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι αισθάνεται προσωπικά ικανοποιημένος γιατί ζει αυτό το μεγάλο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής σε μεγάλες περιοχές του πλανήτη λόγω της θέσης τους.
«Αυτά που ζούμε με τους τυφώνες σε τόση έξαρση και με τις πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη το καλοκαίρι αποδεικνύουν και απαντούν σε όσους δεν πιστεύουν ότι υπάρχει θέμα κλιματικής αλλαγής», ανέφερε.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο ως επικίνδυνο για τις δημοκρατικές χώρες, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο .

Για τη μετανάστευση, ο Επίτροπος Στυλιανίδης σημείωσε την αναφορά για την αλληλεγγύη και το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ στήριξε τις χώρες οι οποίες δέχτηκαν τη μεγάλη ροή μεταναστών κατά τρόπο δυσανάλογο.

«Για το θέμα του relocation/resettelement δεν είναι απλώς ένα ζήτημα υποστήριξης μιας χώρας προς τις χώρες που δέχτηκαν το μεγάλο, αριθμό προσφύγων αλλά είναι η ίδια η καταξίωση της αλληλεγγύης», ανέφερε.

Ο Επίτροπος Στυλιανίδης μίλησε και για το ευρωπαϊκό σώμα αλληλεγγύης, κάτι για το οποίο ο ίδιος πρωτοστάτησε, λέγοντας ότι μέσω αυτού, δίνουμε ευκαιρία σε νέους Επιτρόπους να συνδράμουν σε πεδία κρίσεων και να εκφράσουν την αλληλεγγύη στην πράξη.

Για την Αφρική ο κ. Στυλιανίδης την χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση εξαιτίας των σημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ήπειρος, αλλά και εξαιτίας της δμημογραφικής έκρηξης.

«Η Αφρική θα είναι η παγκόσμια πρόκληση για όλους μας, σήμερα είναι ήπειρος με 1, 2 δισεκατομμύρια πληθυσμό και σε 25 χρόνια μπορεί και νωρίτερα θα έχουμε διπλασιασμό, είπε (ο Πρόεδρος Γιούνκερ) για τις προσπάθειες μέσω του African Trust Fund και κάλεσε τα Κράτη Μέλη να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του»,ανέφερε.

Σημείωσε πως το πρόβλημα της Αφρικής δεν είναι μόνο πρόβλημα ούτε της Ιταλίας, ούτε της Ελλάδας, είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο και η Ευρώπη μπορεί και στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκρίνεται στην πρόκληση με τα λειψά μέσα που διαθέτει, γι’ αυτό και απαιτεί να υπάρχει παγκόσμια απάντηση.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι στην Κύπρο τα ευρωπαϊκά θέματα δεν βρίσκονται στην καθημερινή ατζέντα και σημείωσε την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών.

«Δεν ξέρω ποιος φταίει, φταίμε όλοι μας, αλλά επειδή η νέα Ευρώπη όπως ήδη ξεκινά από δω στο Στρασβούργο, όχι μόνο μας ενδιαφέρει, αλλά επηρεάζει άμεσα τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων πολιτών, όλων των τάξεων και όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα της νεολαίας και των νέων γενιών, έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι οφείλουμε όλοι μας να δώσουμε στον Κύπριο πολίτη να αντιληφθεί ότι η Ευρώπη που ξεκινά είναι μια Ευρώπη που τον ενδιαφέρει, δεν είναι Ευρώπη της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και των πολιτικών ελίτ αλλά του Ευρωπαίου πολίτη», ανέφερε.

Απηύθυνε έκκληση και στα ΜΜΕ για συζήτηση ώστε να δώσουμε στον Κύπριο πολίτη όλη την πληροφόρηση για να μπορέσει από μόνος του με βάση τη δική του άποψη για τα πράγματα , να τοποθετηθεί στο νέο ξεκίνημα.

Σε ερώτηση για την τοποθέτηση Γιούνκερ για την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ και τη φράση ότι «θα το μετανίωσουμε και εμείς και εσείς (η Βρετανία)", ο Επίτροπος Στυλιανίδης είπε ότι την υιοθετεί πλήρως.

"Ημουν από αυτούς που έλεγα ότι δεν μπορώ να διανοηθώ την ολοκληρωμένη Ευρώπη δίχως τη Μεγάλη Βρετανία, και μάλιστα από τους πρώτους που στήριξα τη νέα γενιά των Βρετανών, οι οποίοι σε μεγάλη πλειοψηφία ήταν υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας , είναι πόνος το να φεύγει η Μεγάλη Βρετανία αλλά θεωρώ ότι οι ενδείξεις μέχρι τώρα δείχνουν το πόσο πονάει και η Μεγάλη Βρετανία από αυτό το γεγονός», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα