Στόχος να γίνει μέτρο επ' αόριστον

Στην Επιτροπή Οικονομικών το θέμα του παγώματος προσλήψεων στο Δημόσιο
Το πάγωμα των προσλήψεων αποτελούσε μέρος της δανειακής σύμβασης με τους διεθνείς πιστωτές. Αν και ήταν καθολικό, κατά τη διάρκεια του δανειακού προγράμματος έγιναν πολλές εξαιρέσεις, λόγω έκτακτων αναγκών σε διάφορους τομείς.

Μετά το άνοιγμα χιλιάδων νέων θέσεων στα σώματα ασφαλείας, στην υγεία και στην εκπαίδευση μέσα στο 2016, και μετά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συγκράτηση των κρατικών δαπανών, ενόψει και των νέων εκλογικών αναμετρήσεων, η Κυβέρνηση αποφάσισε την επαναφορά του παγώματος

προσλήψεων στο Δημόσιο.

Το πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο σήμερα μπαίνει κάτω από τον φακό της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Η συζήτηση θα αφορά τον περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στον Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017.

Προβλέπει εξαίρεση των θέσεων Προαγωγής από την απαγόρευση της πλήρωσης κενών θέσεων από το 2017 και εντεύθεν, και συνέχιση της απαγόρευσης της πλήρωσης κενών θέσεων Πρώτου Διορισμού και Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής επ’ αόριστον. Για το θέμα κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του ιδίου υπουργείου και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΑΣΔΥΚ.

Χθες ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο το οποίο κάνει η Κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Κυβέρνηση στοχεύει στο επ’ αόριστον πάγωμα των προσλήψεων.

Το πάγωμα των προσλήψεων αποτελούσε μέρος της δανειακής σύμβασης με τους διεθνείς πιστωτές. Αν και ήταν καθολικό, κατά τη διάρκεια του προγράμματος έγιναν πολλές εξαιρέσεις, λόγω έκτακτων αναγκών σε διάφορους τομείς.

Βάζει στο παιχνίδι τη Βουλή
Το ν/σ περιέχει πρόνοια όπως αποφάσεις για τυχόν νέες, αναγκαίες για το Δημόσιο, προσλήψεις θα λαμβάνονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσω μίας διαδικασίας εξέτασης του σχετικού αιτήματος από την Κυβέρνηση.

«Το ν/σ θα περιέχει πρόνοια όπως αποφάσεις για τυχόν νέες, αναγκαίες για το Δημόσιο, προσλήψεις θα λαμβάνονται από τη Βουλή, η οποία θα έχει τον τελικό λόγο, αφού προηγηθεί απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μία άλλη κίνηση η οποία έχει προγραμματιστεί, για να συγκρατήσουμε τη διόγκωση του μισθολογίου», είχε αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης σε δήλωσή του στις αρχές του έτους.

Η συζήτηση για τις προσλήψεις γίνεται λίγες μόνο μέρες μετά την εισαγωγή του μηχανισμού διασύνδεσης του μισθολογίου με την πορεία της οικονομίας, για δύο χρόνια, 2017-2018, χωρίς μισθολογικές αυξήσεις και με επ’ αόριστον πάγωμα στις προσλήψεις, μετά τη συμφωνία Κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ.

Για το ξεπάγωμα προαγωγών
Στο μεγάλο ζήτημα του ξεπαγώματος θέσεων συμφωνήθηκε ότι η Κυβέρνηση θα προωθήσει νομοσχέδιο για εξαίρεση όλων των θέσεων προαγωγής. «Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται διπλός στόχος· από τη μία παραμένει η συγκράτηση της στελέχωσης της Υπηρεσίας, αλλά συνάμα η εξαίρεση των προαγωγών θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη λειτουργία της, χωρίς να αυξάνεται η απασχόληση», έχει δηλώσει ο κ. Γεωργιάδης. Ήδη υπάρχουν 663 αιτήματα για ξεπάγωμα θέσεων προαγωγής, που θα περιληφθούν στο προωθούμενο νομοσχέδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα