Στοχεύει σε Ακάμα και Ν.Δ. Πάφο η Τουρκία

Η ερευνητική δραστηριότητα του Barbaros αποκαλύπτει τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Στη βάση αποτροπής η σημερινή κοινή άσκηση Κύπρου – Ισραήλ. Θα διεισδύσει και στα κατεχόμενα η ισραηλινή αεροπορία.

Τις τρεις «καυτές» ζώνες, στις οποίες στοχεύει να βάλει τρυπάνι η Τουρκία, καταδεικνύει η ερευνητική δραστηριότητα του Barbaros από τον Φεβρουάριο του 2013 έως και σήμερα. Η «Σημερινή» καταγράφοντας τη δραστηριότητα μέσα από χάρτες και τις έως σήμερα τουρκικές NAVTEX, ξετυλίγει την άκρη του

νήματος που αποκαλύπτει τις τουρκικές δράσεις και επιδιώξεις σε κατεχόμενες θαλάσσιες περιοχές και σε ελεγχόμενες περιοχές της ΑΟΖ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η συνολική ερευνητική δραστηριότητα του Barbaros διήρκησε 980 ημέρες, εκ των οποίων οι 880 αναλώθηκαν εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Άγκυρας, βρίσκεται ο Ακάμας και η θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου, όπου η ερευνητική δραστηριότητα διήρκησε 235 ημέρες. Ακολουθούν οι περιοχές ανατολικά του κόλπου της Αμμοχώστου και περιοχές, οι οποίες εμπίπτουν στα τεμάχια 1,2,3,8 και 9.

Συνολικά εκδόθηκαν παράνομα 16 τουρκικές NAVTEX, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη σε διαμαρτυρία μόνο για τις έξι.

Η παράνομη ερευνητική δραστηριότητα και οι στοχεύσεις της Τουρκίας να καταστεί πρωταγωνιστής στη Μεσόγειο, μετέτρεψαν την Κύπρο ως τη μόνη στρατηγική διέξοδο για το Ισραήλ. Η κοινή άσκηση Ονήσιλος – Γεδεών, η οποία αρχίζει σήμερα, καταμαρτυρεί την ενισχυμένη πια συμμαχία Τελ Αβίβ –Λευκωσίας. Στην άσκηση, η οποία διεισδύει ακόμα και σε κατεχόμενες περιοχές, μετέχουν μεγάλος αριθμός αεροσκαφών, ελικοπτέρων, UAV και ειδικές δυνάμεις.

Ολόκληρη η έρευνα στη «Σημερινή», που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα