Στο “ψυγείο” οι συνομιλίες Ρωσίας-Τουρκίας για αγωγό αερίου

Οι συνομιλίες για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και δη του Πόντου, έχουν σταματήσει, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της “Χουριέτ”, επικαλούμενη δηλώσεις του Βοηθού Υφυπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Σεφά Σαντίκ Αϊτεκίν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν μπόρεσε να επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και οι συναντήσεις σταμάτησαν. Οι Ρώσοι, εξήγησε, είχαν ζητήσει από την τουρκική κρατική εταιρεία

μεταφοράς πετρελαίου BOTAS και την Gazprom τη συζήτηση της μείωσης της τιμής ως προϋπόθεση για το διάλογο. Μετά τις εκλογές του Ιουνίου και την αποτυχία να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Τουρκία, ο κ. Αϊτεκίν ανέφερε ότι αφού δεν καταγράφηκε καμία πρόοδος, οι συνομιλίες σταμάτησαν. “Δεν λέω ότι οι πλευρές εγκατέλειψαν το τραπέζι, οι συνομιλίες έχουν σταματήσει”.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό, μετά τη Γερμανία, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας είναι η Τουρκία όσον αφορά το φυσικό αέριο (ήδη υπάρχει ο αγωγός προς την Άγκυρα) με την BOTAS να είναι ο μεγαλύτερος ιδώτης εταίρος λέγοντας πως στο σημείο που βρίσκονται τώρα βλέπει “αμοιβαία δυσπιστία” και πρέπει σύντομα οι ενδιαφερόμενες πλευρές να ξανακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Ο νέος αγωγός επρόκειτο να μεταφέρει 15,8 εκ κμ φυσικού αερίου τον χρόνο και οι εργασίες θα άρχιζαν το 2016.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα